


Zdrowe ciasto marchewkowe z kremem
Oto prosty przepis, pokazujący jak dzień wcześniej można przygotować sobie zdrowy, smaczny i osładzający pracę posiłek :) Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce (drobne oczka). Mielimy płatki owsiane na mąkę przy pomocy blendera. Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli. Dokładnie mieszamy z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Goździki i orzechy włoskie (osobno) zawijamy w woreczek foliowy i rozbijamy tłuczkiem, dosypujemy do marchewkowej masy. Dodajemy 2 łyżeczki oleju oraz 2 łyżki i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg. Po nagrzaniu piekarnika pieczemy ciasto godzinę. Po godzinie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy z uchylonymi drzwiczkami na 20 minut. Następnie wyjmujemy i pozwalamy mu ostygnąć. Gdy ciasto będzie już chłodne możemy zabrać się za krem. Mieszamy serek, miód, wanilię (obraną) i mieszamy. Pokrywamy ciacho kremem i dekorujemy listkami mięty :) Kroimy sobie porcję, chowamy do lunchboxa i GOTOWE :)