Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe ciasto marchewkowe z kremem

Składniki

400 g Starta marchew
150 g Płatki owsiane górskie
4 szt. Jajka
2 łyżka Olej kokosowy/Oliwa z oliwek
1,5 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 łyżeczka Cynamon
3 szt. Godździki
1 szczypta Imbir
1 szczypta Sól
60 g Orzechy włoskie
125 g Serek Bieluch Lekki
4 łyżka Miód
1/3 szt. Laska wanilii
6 szt. Listki mięty

Opis wykonania

Oto prosty przepis, pokazujący jak dzień wcześniej można przygotować sobie zdrowy, smaczny i osładzający pracę posiłek :) Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce (drobne oczka). Mielimy płatki owsiane na mąkę przy pomocy blendera. Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli. Dokładnie mieszamy z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Goździki i orzechy włoskie (osobno) zawijamy w woreczek foliowy i rozbijamy tłuczkiem, dosypujemy do marchewkowej masy. Dodajemy 2 łyżeczki oleju oraz 2 łyżki i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg. Po nagrzaniu piekarnika pieczemy ciasto godzinę. Po godzinie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy z uchylonymi drzwiczkami na 20 minut. Następnie wyjmujemy i pozwalamy mu ostygnąć. Gdy ciasto będzie już chłodne możemy zabrać się za krem. Mieszamy serek, miód, wanilię (obraną) i mieszamy. Pokrywamy ciacho kremem i dekorujemy listkami mięty :) Kroimy sobie porcję, chowamy do lunchboxa i GOTOWE :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Zrobiłam z podwójna porcja kremu, na bogato😁jest obłędne ❤️
Radosław
Polewa robi robotę :D