Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące.

Składniki

Ciasto
500 g mąki pszennej
180 ml mleka
60 g miękkiego masła
7 g drożdży suchych
3 łyżka cukier
duże jajko
żółtko
Kruszonka
85 g mąki pszennej
60 g roztopionego masła
5 łyżka cukru
1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
400 g truskawek
2 łyżka truskawek
białko

Opis wykonania

Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę. Ciasto Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki. Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka. Notes - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ciasto wyszło idealne, u mnie w wersji z jagodami
MiszelPiszel
Zamiast bułki tartej daję pod truskawki budyń. Wychodzą jeszcze pyszniejsze!
Radosław
Bardzo smaczne i delikatne w smaku ciasto. Super przepis
Magda G
Z uwagi na małą ilość truskawek w zamrażarce dodałam mrożoną czarną porzeczkę i borówki leśne i amerykańskie.
Magda G
Ilość na zdjęciu wyszła mi z 1,5 porcji. Ciasto wyrabiam jednak trochę inaczej, miękkie masło dodaję po 10-15 minutach wyrabiania hakiem i wyrabiam kolejne 10 minut. Wydaje mi się, że wtedy ciasto wychodzi lepsze.
Iza
To chyba mój ulubiony słodycz domowy. Ciasto wyszło świetnie, łatwe do formowania i elastyczne
JuLiA
Idealnie wychodzą, nie miałam truskawek więc dałam jeżyny ale itak wyszło wyśmienicie
PaniG
Bułeczki jeszcze w piecu a już ślinka cieknie!
kzuzanna34
Pyszne drożdżówki z truskawkami które będą idealne do szkoły i pracy na śniadanie
Maria Izabela
Pycha, każde owoce można użyć 😁
Kulinarny_galimatias
Idealne do porannej i popołudniowej kawki.
Lalaxo
może nie takie piękne ale nadal smaczne ;)
Bacardi
Znikają w oka mgnieniu, można zamienić owoce na borówki wychodzą równie pyszne.
PedroPedro
Cóż sezon na truskawkowego już dawno za nami, dlatego dodałem śliwki. Smakują super 😊
Grzegorz
Wow. Idealne dla każdego łasucha. Ciasto miękkie a kruszonka chrupiąca.
Jola
Polecam ten przepis. Wychodzą zawsze pyszne. Można użyć dowolnych owoców.
Lalaxo
Z jagodami też super!