Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące.

Składniki

Ciasto
500 g mąki pszennej
180 ml mleka
60 g miękkiego masła
7 g drożdży suchych
3 łyżka cukier
duże jajko
żółtko
Kruszonka
85 g mąki pszennej
60 g roztopionego masła
5 łyżka cukru
1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
400 g truskawek
2 łyżka truskawek
białko

Opis wykonania

Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę. Ciasto Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki. Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka. Notes - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ciasto wyszło idealne, u mnie w wersji z jagodami
MiszelPiszel
Zamiast bułki tartej daję pod truskawki budyń. Wychodzą jeszcze pyszniejsze!
Radosław
Bardzo smaczne i delikatne w smaku ciasto. Super przepis
Magda G
Z uwagi na małą ilość truskawek w zamrażarce dodałam mrożoną czarną porzeczkę i borówki leśne i amerykańskie.
Magda G
Ilość na zdjęciu wyszła mi z 1,5 porcji. Ciasto wyrabiam jednak trochę inaczej, miękkie masło dodaję po 10-15 minutach wyrabiania hakiem i wyrabiam kolejne 10 minut. Wydaje mi się, że wtedy ciasto wychodzi lepsze.