Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżówki z truskawkami

Opis wykonania

Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące.

Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę. Ciasto Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki. Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka. Notes - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową