Kalafiorowa z tymiankiem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kalafiorowa z tymiankiem
Kalafiorowa z tymiankiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Skrzydełka z kurczaka umyć, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować. Następnie wodę odlać, skrzydełka opłukać. Ponownie przełożyć je do czystego garnka, zalać 2,5 litrami wody i zagotować. Marchew, seler i korzeń pietruszki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Pora dokładnie wypłukać, pokroić w plasterki i także przełożyć do garnka. Nać selera również włożyć do garnka. Gotować przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojonego w różyczki kalafiora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Kolejno dodać posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w kostkę, obrane pomidory. Gotować około 5 minut. Dodać posiekany, świeży tymianek. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Następnie gorąca zupę nalać do kubka i po w nim energicznie rozmieszać śmietanę, dodając po jednej łyżce. Kiedy będzie dobrze rozmieszana z zupą w kubku, można wlewać ją powoli do garnka. Nie doprowadzić do zagotowania.
Komentarze