Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tłusty czwartek to szczególny dzień w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy delektować się pysznymi słodkościami. Nic nie smakuje lepiej niż domowe pączki przygotowane według tradycyjnego przepisu. Dziś pokażemy, jak zrobić pączki, które zawsze się udadzą i są puszyste oraz pełne smaku.

Składniki

1 szklanka - mleka
50 g - świeżych drożdży lub 14 g suszonych
3 łyżki - cukru
500 g - mąki pszennej
1 szczypta - soli
1 łyżka - cukru wanilinowego
1 szt. - jajka
4 szt. - żółtek
4 łyżki - masła roztopionego i ostudzonego
2 łyżki - spirytusu

Opis wykonania

Składniki na tradycyjne pączki

Domowe pączki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt końcowy – miękkie, puszyste i aromatyczne pączki – z pewnością zachwyci każdego. W tym przepisie podpowiem Ci, jak krok po kroku przygotować tradycyjne pączki, które będą smakować jak te z najlepszej cukierni.

Wszystkie składniki na pączki przed rozpoczęciem przygotowywania powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto będzie lepiej wyrastać i osiągnie odpowiednią konsystencję. Pamiętaj, by wyjąć je z lodówki na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania.

Zaczyn drożdżowy

Na początek podgrzej lekko mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące (ok. 35-40°C). Do ciepłego mleka dodaj świeże drożdże, po łyżce mąki i cukru. Całość wymieszaj do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw zaczyn na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować i lekko się spieni. Dzięki temu pączki będą lekkie i puszyste.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Ubite jajka i cukier w misie robota kuchennego

W międzyczasie w misie robota kuchennego ubij jajko, żółtka i cukier napuszystą, jasną masę. Dzięki ubiciu składników uzyskasz lekką i delikatną konsystencję ciasta, co sprawi, że pączki będą miękkie i pulchne. Gdy masa będzie jednolita, przełóż ją do innego naczynia.

Mąka z zaczynem drożdżowym w misie robota kuchennego

Do misy robota wsyp mąkę (robot, z którego korzystam, ma wbudowaną wagę, więc nie muszę nic wcześniej odmierzać), dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy i przygotowany zaczyn. Krótko wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.

Następnie do misy z ciastem dodaj masę jajeczną i zmień końcówkę robota na hak, za pomocą którego ciasto zostanie dokładnie wyrobione. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ten krok jest kluczowy, ponieważ dobrze wyrobione ciasto będzie rosło w odpowiedni sposób i da lekki efekt w smażeniu. Wyrabiaj je aż do momentu, gdy ciasto przestanie kleić się do rąk.

Kobieta nakrywa ścierką wyrobione ciasto drożdżowe

Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste dodaj do niego rozpuszczone masło oraz łyżkę spirytusu. Spirytus zapobiegnie wchłanianiu nadmiernej ilości tłuszczu podczas smażenia, co sprawi, że pączki będą mniej tłuste. Jeszcze raz zmiksuj ciasto, żeby dodatkowe składniki zostały idealnie wchłonięte.

Wyrobione ciasto przełóż do większej natłuszczonej misy, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę aż podwoi swoją objętość.  W tym czasie drożdże będą miały szansę pracować, a ciasto stanie się puszyste. Upewnij się, że miejsce, w którym wyrasta, jest ciepłe i bez przeciągów.

Ciasto drożdżowe leży na oprószonej mąką stolnicy

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Następnie wycinaj krążki za pomocą szklanki (o średnicy około 6 cm). Na środku każdego umieść łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi i uformuj kulki.  

Krążki z ciasta drożdżowego na stolnicy

Możesz także wyciąć pączki w tradycyjny sposób, tworząc kółka bez nadzienia i przygotować je do dalszego wyrastania.

Tak uformowane pączki przykryj i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto ponownie zwiększy swoją objętość, co zapewni puszystość pączków po usmażeniu.

Surowe pączki odstawione do wyrośnięcia

W dużym garnku lub głębokiej patelni na płycie grzewczej rozgrzej powoli olej do temperatury 180 °C.  Możesz to sprawdzić, wrzucając mały kawałek ciasta – jeśli zacznie się unosić i smażyć, temperatura jest odpowiednia. Smaż pączki partiami, po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju.

Smażenie pączków na patelni z olejem

Po usmażeniu pączki muszą być dokładnie odsączone z tłuszczu. Następnie wyłóż je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar oleju.

Sprawdź też: Tłusty czwartek – pączki, faworki i inne słodkie pyszności

Wskazówki

  • Do domowych pączków możesz użyć dowolnego nadzienia, które lubisz. Popularne są dżemy, powidła, konfitury, krem z mascarpone czy budyń.
  • Dodanie spirytusu do ciasta sprawia, że pączki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia.
  • Idealna temperatura oleju to 180°C – zbyt niska sprawi, że pączki nasiąkną tłuszczem, a zbyt wysoka może je spalić z zewnątrz, zostawiając surowe wnętrze.
  • Jeśli nie masz robota kuchennego, ciasto możesz wyrobić ręcznie. Wymaga to jednak nieco więcej wysiłku.

Dekorowanie domowych pączków

Po usmażeniu, pączki można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem – klasyczna opcja, która nigdy nie zawodzi. Dla bardziej wyszukanych smaków warto dodać polewę czekoladową, posypać pączki kolorową posypką, orzechami, wiórkami kokosowymi lub suszonymi owocami. Dekorowanie to świetna zabawa, więc pozwól sobie na odrobinę eksperymentów.

Zobacz nasz przepis na lukier królewski.

Jak przechowywać domowe pączki?

Domowe pączki najlepiej smakują w dniu przygotowania, ale jeśli chcesz je przechować, zadbaj o ich świeżość:

  1. W szczelnym pojemniku – Przechowuj pączki w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym, aby nie wyschły. Możesz także dodać kawałek jabłka do pojemnika, co pomoże utrzymać ich miękkość.
  2. W temperaturze pokojowej – Jeśli planujesz zjeść je w ciągu 1-2 dni, przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Lodówka powoduje, że ciasto staje się twarde.
  3. Mrożenie – Pączki można zamrozić, jeśli chcesz je przechować na dłużej. Wystudzone pączki włóż do szczelnych torebek lub pojemników i zamroź. Przed podaniem rozmrażaj je w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzej w piekarniku.

Z naszym prostym przepisem przygotujesz domowe pączki, które zawsze się udadzą i zachwycą smakiem całą rodzinę!

Wypróbuj także nasze przepisy na inne słodkości idealne na Tłusty Czwartek: faworki i pączki z dziurką (oponki).

Często zadawane pytania

Z czym są tradycyjne pączki?

Tradycyjny pączek jest nadziewany marmoladą różaną i posypany cukrem pudrem lub polukrowany. W niektórych wersjach dodaje się do lukru skórkę pomarańczową, co podkreśla jego smak.

Jak zrobić pączki, żeby były puszyste?[PM18] 

Aby pączki były puszyste, należy:

  • Używać składników w temperaturze pokojowej.
  • Dokładnie wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Pozwolić ciastu odpowiednio wyrosnąć – najpierw po zagnieceniu, a potem po uformowaniu pączków.
  • Dodać do ciasta odrobinę spirytusu, który zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu.
  • Smażyć pączki w odpowiedniej temperaturze (około 175–180°C).

Ile będzie pączków z 0.5 kg mąki?

Z 0.5 kg mąki można przygotować około 15-20 pączków, w zależności od wielkości, jaką zdecydujesz się wycinać.

Ile jajek do pączków?

Do przygotowania pączków z 0.5 kg mąki zwykle potrzeba 1 całego jajka i 3-4 żółtek. Żółtka dodają ciastu miękkości i bogatszego smaku.

Jaka mąka jest najlepsza na pączki?

Najlepsza mąka na pączki to mąka pszenna typ 450 lub 480 (tzw. tortowa). Jest delikatna i świetnie nadaje się do ciast drożdżowych, zapewniając odpowiednią puszystość i lekkość.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Mięciutkie, tłuściutkie, pyszne :) Uwielbiam z kremem pistacjowym!
Magda G
Domowe pączki najlepsze :)
Małgorzata
Bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym, a to jest bardzo fajne, elastyczne i miękkie. Trochę trzeba się napracować i nasmażyć, ale smak jest tego wart.
Efffka
Moje pierwsze pączki w życiu. Bałam się, że nie wyjdą, bo zwykle piekę po prostu drożdżówkę. Ale już od dawna miałam ochotę spróbować - mąż pochwalił, więc można to uznać za sukces. Wszystko dokładnie wyjaśnione w przepisie, także polecam go wypróbować 😁 Słodkie, ale cóż - czasem można zgrzeszyć 😉
zielone_obloczki
Troszkę pracy trzeba włożyć w przygotowanie pączków. Ale mimo, że ten deser jest czasochłonny to warto. Pączki wychodzą wyśmienite 😊
Toporkiewicz
z tego przepisu wychodzą idealne pączki!!
Ewusia1222
Pączki to specjalność naszego domu, robimy od lat. bardzo polecamy przepis
Maria Izabela
Warto poświęcić czas na te pączki 😍
Bacardi
Pyszne domowe pączki jak u babci
Lalaxo
część z budyniem a część z konfiturą. mięciutkie, tłuściutkie, pyszniutkie!
bsylvia
Bardzo dobry przepis, zdecydowanie warto zrobić pączki - bardzo polecam!
Testerka84
Najlepsze są swojej roboty pączki a nie te z sklepu
olesia
Nie kupuję sztucznych, własne są pyszne i zdrowszye:)
Aleksandra J
Pyszne, domowe pączki ☺️
fiziowaaa
Ja co prawda wolę z lukrem, ale przepis świetny!