Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pączki

Opis wykonania

Puszyste i miękkie pączki to świetna alternatywa dla domowego ciasta. Wbrew pozorom, są łatwe w przygotowaniu. Świeże, jeszcze ciepłe, pączki z nadzieniem z ulubionych owoców, to smak dzieciństwa i rodzinna tradycja w wielu polskich domach. Smażone na smalcu lub oleju roślinnym, kuszą słodkim zapachem wanilii i cudownie cieszą oko. Oto sprawdzony przepis na pyszne pączki, które pokocha cała rodzina. Zaskocz najbliższych smakowitym deserem, nie tylko w tłusty czwartek.

  1. Drożdże zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn nie może być zbyt rzadki, jeśli istnieje taka potrzeba dodaj odrobinę mąki.

  2. Mąkę przesiej do miski.

  3. Żółtka oraz całe jajko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Przełóż do naczynia z mąką, a następnie dodaj szczyptę soli i pozostałą ilość mleka. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki.

  4. Do przygotowanego ciasta na pączki dodaj rozpuszczone, jeszcze ciepłe (nie gorące!) masło i dalej wyrabiaj jeszcze przez około minutę.

  5. Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż do miski, przykryj ją ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Gdy zobaczysz, że ciasto zaczyna rosnąć zacznij formować pączki.

  6. Nabierz porcję ciasta, uformuj z niego kulę i spłaszcz ją dłonią. Na środek nałóż niewielką ilość nadzienia i dokładnie zlep, starając się uzyskać okrągły kształt.

  7. Stolnicę oprócz niewielką ilością mąki i układaj na niej gotowe pączki. Całość nakryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia dopóki każdy z pączków nie zwiększy swojej objętości dwukrotnie.

  8. Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Smaż każdą sztukę po obu stronach do momentu, w którym się zarumienią. Po usmażeniu układaj pączki na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem.