Pączki
10 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pączki
Pączki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn nie może być zbyt rzadki, jeśli istnieje taka potrzeba dodaj odrobinę mąki.
Mąkę przesiej do miski.
Porada
Staraj się nie smażyć zbyt wielu pączków na raz, ponieważ będą zbyt mocno wchłaniać tłuszcz. Muszą być luźno ułożone w rondlu i swobodnie unosić się na powierzchni.
Żółtka oraz całe jajko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Przełóż do naczynia z mąką, a następnie dodaj szczyptę soli i pozostałą ilość mleka. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki.
Do przygotowanego ciasta na pączki dodaj rozpuszczone, jeszcze ciepłe (nie gorące!) masło i dalej wyrabiaj jeszcze przez około minutę.
Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż do miski, przykryj ją ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Gdy zobaczysz, że ciasto zaczyna rosnąć zacznij formować pączki.
Nabierz porcję ciasta, uformuj z niego kulę i spłaszcz ją dłonią. Na środek nałóż niewielką ilość nadzienia i dokładnie zlep, starając się uzyskać okrągły kształt.
Stolnicę oprócz niewielką ilością mąki i układaj na niej gotowe pączki. Całość nakryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia dopóki każdy z pączków nie zwiększy swojej objętości dwukrotnie.
Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Smaż każdą sztukę po obu stronach do momentu, w którym się zarumienią. Po usmażeniu układaj pączki na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarze