Pączki
10 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pączki
Pączki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn nie może być zbyt rzadki, jeśli istnieje taka potrzeba dodaj odrobinę mąki.
Mąkę przesiej do miski.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Żółtka oraz całe jajko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Przełóż do naczynia z mąką, a następnie dodaj szczyptę soli i pozostałą ilość mleka. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki.
Do przygotowanego ciasta na pączki dodaj rozpuszczone, jeszcze ciepłe (nie gorące!) masło i dalej wyrabiaj jeszcze przez około minutę.
Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż do miski, przykryj ją ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Gdy zobaczysz, że ciasto zaczyna rosnąć zacznij formować pączki.
Nabierz porcję ciasta, uformuj z niego kulę i spłaszcz ją dłonią. Na środek nałóż niewielką ilość nadzienia i dokładnie zlep, starając się uzyskać okrągły kształt.
Stolnicę oprócz niewielką ilością mąki i układaj na niej gotowe pączki. Całość nakryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia dopóki każdy z pączków nie zwiększy swojej objętości dwukrotnie.
Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Smaż każdą sztukę po obu stronach do momentu, w którym się zarumienią. Po usmażeniu układaj pączki na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarze