Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste i miękkie pączki to świetna alternatywa dla domowego ciasta. Wbrew pozorom, są łatwe w przygotowaniu. Świeże, jeszcze ciepłe, pączki z nadzieniem z ulubionych owoców, to smak dzieciństwa i rodzinna tradycja w wielu polskich domach. Smażone na smalcu lub oleju roślinnym, kuszą słodkim zapachem wanilii i cudownie cieszą oko. Oto sprawdzony przepis na pyszne pączki, które pokocha cała rodzina. Zaskocz najbliższych smakowitym deserem, nie tylko w tłusty czwartek.

Składniki

500g mąki pszennej
50 g drożdży
125 g cukru
ok. 1/4 litra mleka
3 żółtka
1 całe jajo
50 g rozpuszczonego masła
cukier waniliowy
ulubione konfitury
olej lub smalec do smażenia

Opis wykonania

Drożdże zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn nie może być zbyt rzadki, jeśli istnieje taka potrzeba dodaj odrobinę mąki.

Mąkę przesiej do miski.

Porada

Staraj się nie smażyć zbyt wielu pączków na raz, ponieważ będą zbyt mocno wchłaniać tłuszcz. Muszą być luźno ułożone w rondlu i swobodnie unosić się na powierzchni.



Bosh Logo
Bosh

Żółtka oraz całe jajko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Przełóż do naczynia z mąką, a następnie dodaj szczyptę soli i pozostałą ilość mleka. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki.

Do przygotowanego ciasta na pączki dodaj rozpuszczone, jeszcze ciepłe (nie gorące!) masło i dalej wyrabiaj jeszcze przez około minutę.

Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż do miski, przykryj ją ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Gdy zobaczysz, że ciasto zaczyna rosnąć zacznij formować pączki.

Nabierz porcję ciasta, uformuj z niego kulę i spłaszcz ją dłonią. Na środek nałóż niewielką ilość nadzienia i dokładnie zlep, starając się uzyskać okrągły kształt.

Stolnicę oprócz niewielką ilością mąki i układaj na niej gotowe pączki. Całość nakryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia dopóki każdy z pączków nie zwiększy swojej objętości dwukrotnie.

Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Smaż każdą sztukę po obu stronach do momentu, w którym się zarumienią. Po usmażeniu układaj pączki na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Pączki robione z córkami. Może nie wyglądają idealnie, ale smakują obłędnie. Użyłam konfitury różanej, tak jak zawsze robiła to moja babcia.
Magda
Kto powiedział że pączki tylko na tłusty czwartek? Pychotka, polecam! :)
Radosław
U mnie z dżemem truskawkowym. Pyszne