Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Sałatka idealna na długie jesienne wieczory.

Składniki

1 szt. dynia
1 szt. papryka czerwona
1 szt. ugotowany burak
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. gałązka świeżego tymianku
sól i pieprz
1 łyżeczka miodu
sok z 1/5 pomarańczy
mix sałat
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 garść prażonych migdałów

Opis wykonania

Sałatka z dyni, papryki, buraków i koziego sera z pomarańczowym dressingiem to najlepszy sposób na wykorzystanie jesiennych bogactw!

Sałatka z panierowanym serem kozim - zdjęcie 1

Pieczona dynia 

Na samym początku rozkuj dynię, wydłub z niej gniazdo nasienne i ponacinaj w środku, tak aby powstała szachownica. Kiedy dynia zmięknie z łatwością odejdzie od skórki, co oszczędzi Ci mnóstwo czasu. Dopraw dynię solą,pieprzem, posyp posiekanym tymiankiem, polej oliwą z oliwek i dodaj kilka ząbków czosnku. Dynię zapiekaj przez około 20-30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu dynia powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać.

W przepisie nie zużyjemy całej dyni, ale pamiętaj, że tak przygotowaną podstawę możesz użyć do przygotowania zupy puree.

Pieczona czerwona papryka 

Czerwoną paprykę lubię opiekać nad ogniem. To nadaje jej smaku i charakteru. Wystarczy że posmarujesz ją delikatnie olejem i położysz na palniku gazowym, a reszta zrobi się już sama. Kiedy papryka będzie czarna z zewnątrz włóż ją do plastikowej torebki i odstaw do ostygnięcia. Następnie umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w cieniutkie paski.

Pomarańczowy dressing 

Do miseczki wyciśnij świeży sok z pomarańczy, dodaj oliwę z oliwek. Całość wymieszaj z miodem i dopraw octem jabłkowym.

Kozi ser pokrój w cieniutkie plasterki o grubości ok. 0.5 cm. Żeby ser łatwiej się kroił włóż nóż do pojemnika z gorącą wodą. Następnie panieruj ser, tak jak kotlety mielone, używając do tego mąki jajka i bułki tartej.  Smaż ser na głębokim tłuszczu w temperaturze 180°C, do momentu aż ser nabierze złotego koloru

W misce wymieszaj mix sałat z cieniutko pokrojonymi burakami, pieczoną papryką, pieczoną dynią i prażonymi migdałami. Dodaj 2 łyżki dressingu pomarańczowego i wymieszaj całość. Na końcu udekoruj sałatkę ciepłym serem. Pyszna jesienna sałatka gotowa!

Sałatka z panierowanym serem kozim - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych