Sałatka z panierowanym serem kozim
4 porcje
60 min
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sałatka z panierowanym serem kozim
Sałatka z panierowanym serem kozim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sałatka z dyni, papryki, buraków i koziego sera z pomarańczowym dressingiem to najlepszy sposób na wykorzystanie jesiennych bogactw!
Pieczona dynia
Na samym początku rozkuj dynię, wydłub z niej gniazdo nasienne i ponacinaj w środku, tak aby powstała szachownica. Kiedy dynia zmięknie z łatwością odejdzie od skórki, co oszczędzi Ci mnóstwo czasu. Dopraw dynię solą,pieprzem, posyp posiekanym tymiankiem, polej oliwą z oliwek i dodaj kilka ząbków czosnku. Dynię zapiekaj przez około 20-30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu dynia powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać.
W przepisie nie zużyjemy całej dyni, ale pamiętaj, że tak przygotowaną podstawę możesz użyć do przygotowania zupy puree.
Pieczona czerwona papryka
Czerwoną paprykę lubię opiekać nad ogniem. To nadaje jej smaku i charakteru. Wystarczy że posmarujesz ją delikatnie olejem i położysz na palniku gazowym, a reszta zrobi się już sama. Kiedy papryka będzie czarna z zewnątrz włóż ją do plastikowej torebki i odstaw do ostygnięcia. Następnie umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w cieniutkie paski.
Pomarańczowy dressing
Do miseczki wyciśnij świeży sok z pomarańczy, dodaj oliwę z oliwek. Całość wymieszaj z miodem i dopraw octem jabłkowym.
Kozi ser pokrój w cieniutkie plasterki o grubości ok. 0.5 cm. Żeby ser łatwiej się kroił włóż nóż do pojemnika z gorącą wodą. Następnie panieruj ser, tak jak kotlety mielone, używając do tego mąki jajka i bułki tartej. Smaż ser na głębokim tłuszczu w temperaturze 180°C, do momentu aż ser nabierze złotego koloru
W misce wymieszaj mix sałat z cieniutko pokrojonymi burakami, pieczoną papryką, pieczoną dynią i prażonymi migdałami. Dodaj 2 łyżki dressingu pomarańczowego i wymieszaj całość. Na końcu udekoruj sałatkę ciepłym serem. Pyszna jesienna sałatka gotowa!
Komentarze