Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z cukinii z grzankami

Opis wykonania

Zupy krem to świetny pomysł na sycący, ale jednocześnie lekki obiad.

Rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażyć przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło. Dodać wodę i domową bulionetkę, jeśli mamy to możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotować zupę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Zupę zmiksować w blenderze kielichowym lub ręcznym blenderem, gdy zupa jest za gęsta, w razie potrzeby dodać trochę wrzącej wody. Postawić znowu na małym ogniu, można dodać śmietanę i doprawić zupę solą i pieprzem. Jeśli zupa ma mieć bardzo kremową konsystencję, to można zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach. Ciepłą zupę krem podawać z domowymi grzankami, obsypaną np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.