Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupy krem to świetny pomysł na sycący, ale jednocześnie lekki obiad.

Składniki

1 szt. cukinia
1 łyżka olej
1 szt. cebula
1 szt. czosnek - ząbki
1 szt. domowa bulionetka lub bulion warzywny
1/2 l woda
do smaku szczypta sól i pieprz do smaku
1 łyżka szczypiorek siekany
1 łyżka grzanki

Opis wykonania

Rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażyć przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło. Dodać wodę i domową bulionetkę, jeśli mamy to możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotować zupę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Zupę zmiksować w blenderze kielichowym lub ręcznym blenderem, gdy zupa jest za gęsta, w razie potrzeby dodać trochę wrzącej wody. Postawić znowu na małym ogniu, można dodać śmietanę i doprawić zupę solą i pieprzem. Jeśli zupa ma mieć bardzo kremową konsystencję, to można zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach. Ciepłą zupę krem podawać z domowymi grzankami, obsypaną np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych