Zupę z cukinią w roli głównej ugotowałem zainspirowany wizytą w przemiłej włoskiej restauracji.
Po kilku podejściach, metodą prób i błędów udało mi się odtworzyć ten wyborny smak. Podzielę się z Wami moim przepisem na zupę cukiniową w stylu śródziemnomorskim.
Opis przygotowania:
Cukinię umyj, pokrój w kostkę, ale bez obierania skóry. Ona zapewni zupie ładniejszy kolor.
W garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć cukinię i rozgniecione ząbki czosnku.
Cukinię dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmażaj przez kilka minut, aż zacznie się rumienić na złoto.
Teraz czas na bulion albo domowy rosół. Zalej nim zawartość garnka. Dodaj łyżkę suszonego oregano i przykryj garnek.
Zupę gotuj ok. 20 minut na niezbyt dużej mocy płyty grzewczej. Po tym czasie zmiksuj całość przy pomocy blendera na gładki krem.
W tym momencie warto spróbować zupy i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ostatni składnik to oliwa z oliwek.