Zupa cukiniowa
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa cukiniowa
Zupa cukiniowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię umyj, pokrój w kostkę, ale bez obierania skóry. Ona zapewni zupie ładniejszy kolor. W garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć cukinię i rozgniecione ząbki czosnku.
Cukinię dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmażaj przez kilka minut, aż zacznie się rumienić na złoto. Teraz czas na bulion albo domowy rosół. Zalej nim zawartość garnka. Dodaj łyżkę suszonego oregano i przykryj garnek. Zupę gotuj ok. 20 minut na niezbyt dużej mocy płyty grzewczej. Po tym czasie zmiksuj całość przy pomocy blendera na gładki krem.
W tym momencie warto spróbować zupy i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ostatni składnik to oliwa z oliwek. Zupę serwuj z podsmażoną bułką włoską.
Komentarze