Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa cukiniowa

Opis wykonania

Zupę z cukinią w roli głównej ugotowałem zainspirowany wizytą w przemiłej włoskiej restauracji.

Po kilku podejściach, metodą prób i błędów udało mi się odtworzyć ten wyborny smak. Podzielę się z Wami moim przepisem na zupę cukiniową w stylu śródziemnomorskim.

Zupa cukiniowa - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Cukinię umyj, pokrój w kostkę, ale bez obierania skóry. Ona zapewni zupie ładniejszy kolor.
  2. W garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć cukinię i rozgniecione ząbki czosnku.
  3. Cukinię dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmażaj przez kilka minut, aż zacznie się rumienić na złoto.
  4. Teraz czas na bulion albo domowy rosół. Zalej nim zawartość garnka. Dodaj łyżkę suszonego oregano i przykryj garnek.
  5. Zupę gotuj ok. 20 minut na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie zmiksuj całość przy pomocy blendera na gładki krem.
  6. W tym momencie warto spróbować zupy i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ostatni składnik to oliwa z oliwek.
  7. Zupę serwuj z podsmażoną bułką włoską.

Zupa cukiniowa - zdjęcie 2