Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupę z cukinią w roli głównej ugotowałem zainspirowany wizytą w przemiłej włoskiej restauracji.

Składniki

750 ml - bulionu lub rosołu
2 szt. - cukinii
1-2 ząbki - czosnku
- suszone oregano
- sól, pieprz do smaku
2 łyżki - oliwy z oliwek
odrobina - oleju do podsmażenia cukinii

Opis wykonania

Cukinię umyj, pokrój w kostkę, ale bez obierania skóry. Ona zapewni zupie ładniejszy kolor. W garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć cukinię i rozgniecione ząbki czosnku.

Cukinię dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmażaj przez kilka minut, aż zacznie się rumienić na złoto. Teraz czas na bulion albo domowy rosół. Zalej nim zawartość garnka. Dodaj łyżkę suszonego oregano i przykryj garnek. Zupę gotuj ok. 20 minut na niezbyt dużej mocy płyty grzewczej. Po tym czasie zmiksuj całość przy pomocy blendera na gładki krem.

W tym momencie warto spróbować zupy i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ostatni składnik to oliwa z oliwek. Zupę serwuj z podsmażoną bułką włoską.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Zupy krem to moje must eat na lato. Dobre na ciepło, ale zimne też są smaczne.
Radosław
Czy można użyć mrożonych warzyw zamiast świeżych?