Cytryny
Właściwości cytryn znamy nie od dziś – ich kwaśny smak ma nam zapewnić porcję zdrowia w postaci witaminy C. Ale jej walory smakowe mają swoje szerokie zastosowanie w kuchni – od niewinnego plasterka dodawanego do herbaty, aż po krem cytrynowy.
Witamina C w cytrynach – fakt czy mit?
Utarło się, że cytryna jest królową witaminy C. Okazuje się jednak, że nie do końca. Zdecydowanie więcej tej witaminy mają np. czarne porzeczki. Niemniej, witamina C w cytrynie niezaprzeczalnie występuje, co więcej, owoc ten zawiera również rutynę, zapobiegającą utracie tej witaminy z naszego organizmu i uszczelniającą naczynia krwionośne. Cytryna posiada również beta-karoten, witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Wspiera naszą odporność i łagodzi przebieg infekcji.
Cytryny – zastosowanie
Cytryny to owoce, które są u nas dostępne przez cały rok. Wykorzystać je można na wiele różnych sposobów – zimą chętnie dodajemy ją do herbaty z miodem, natomiast latem przyjemnie orzeźwia nas lemoniada cytrynowa. Owoc sprawdza się również jako składnik wielu deserów. Krem cytrynowy, zwany również jako lemon curd, stanowi doskonałe uzupełnienie letniej tarty, choć jest tak smaczny, że można go zjadać nawet solo.