Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cytryny

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Właściwości cytryn znamy nie od dziś – ich kwaśny smak ma nam zapewnić porcję zdrowia w postaci witaminy C. Ale jej walory smakowe mają swoje szerokie zastosowanie w kuchni – od niewinnego plasterka dodawanego do herbaty, aż po krem cytrynowy.

Witamina C w cytrynach – fakt czy mit?

Utarło się, że cytryna jest królową witaminy C. Okazuje się jednak, że nie do końca. Zdecydowanie więcej tej witaminy mają np. czarne porzeczki. Niemniej, witamina C w cytrynie niezaprzeczalnie występuje, co więcej, owoc ten zawiera również rutynę, zapobiegającą utracie tej witaminy z naszego organizmu i uszczelniającą naczynia krwionośne. Cytryna posiada również beta-karoten, witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Wspiera naszą odporność i łagodzi przebieg infekcji.

Cytryny – zastosowanie

Cytryny to owoce, które są u nas dostępne przez cały rok. Wykorzystać je można na wiele różnych sposobów – zimą chętnie dodajemy ją do herbaty z miodem, natomiast latem przyjemnie orzeźwia nas lemoniada cytrynowa. Owoc sprawdza się również jako składnik wielu deserów. Krem cytrynowy, zwany również jako lemon curd, stanowi doskonałe uzupełnienie letniej tarty, choć jest tak smaczny, że można go zjadać nawet solo.