Jagodowe
Owoce jagodowe to grupa roślin przydomowych, charakteryzujących się tym, że ich owocem jest jagoda. W większości przypadków rosną na krzewach – z wyjątkiem truskawek i poziomek. Są podobne pod względem uprawy.
Owoce jagodowe – jakie to?
Do owoców jagodowych zaliczamy:
- agrest,
 - aronię,
 - maliny,
 - jagody,
 - truskawki,
 - poziomki,
 - porzeczki,
 - winogrona,
 - borówki amerykańskie,
 - żurawinę.
 
Owoce jagodowe – właściwości
Owoce jagodowe mają całe mnóstwo fantastycznych właściwości. To bogactwo cennych przeciwutleniaczy, mających zdolność do neutralizacji wolnych rodników. Charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, poprawiają funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej i przeciwdziałają insulinooporności. Owoce jagodowe są źródłem witaminy C (w szczególności truskawki), K, manganu, miedzi i kwasu foliowego. Wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.
Owoce jagodowe – przepisy
Owoce jagodowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale w większości przypadków wykorzystywane są w deserach – ciastach drożdżowych i ucieranych, tartach czy muffinkach. Mogą być też zdrowym śniadaniem w postaci koktajlu czy dodatku do owsianki. Sprawdzą się też jako pyszne owocowe lody! Co ciekawe, są doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych – mus z malin fantastycznie komponuje się z pieczoną kaczką. Warto eksperymentować w kuchni z różnymi połączeniami owoców jagodowych z innymi produktami – ogranicza nas tylko własna kreatywność!