Kuchnia meksykańska
Dania kuchni meksykańskiej łączą w sobie tradycje kulinarne tubylczych Indian oraz kolonizatorów. Opierają się jednak głównie na roślinach strączkowych, takich jak kukurydza czy fasola, które występują w wielu odmianach w tamtej szerokości geograficznej. Do najpopularniejszych potraw meksykańskich należą tacos i nachosy z dodatkiem guacamole.
Meksykańskie tacos
Tacos najczęściej składają się z tortilli przygotowanej z mąki kukurydzianej, wypełnionej wołowym mięsem, cebulą, czosnkiem, pomidorami oraz fasolą i kukurydzą, z dodatkiem przypraw. Zazwyczaj pełnią rolę przystawki. Wyjątkowym dodatkiem nadającym charakterystyczny posmak tej potrawie jest świeża kolendra. Tacos można przygotować również w wersji z kurczakiem lub wegańskiej, np. z boczniakami, przypominającymi duszoną, szarpaną wołowinę.
Domowe nachosy
Domowe nachos można łatwo przygotować z mąki kukurydzianej i ryżowej, dodając ciepłą wodę i oliwę z oliwek oraz sól. Nachosy można posypać np. chilli. No nachosów warto podać guacamole. Przepis na guacamole jest bardzo prosty – wystarczy jedno dojrzałe awokado, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku. By było bardziej aromatyczne, można dodać też czosnek.