Mięso
Mięso to właściwie podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Kotlet schabowy po przecież niekwestionowany ulubieniec niedzielnych obiadów. Popularnością cieszą też różnego rodzaju rolady, pieczenie czy mięsne przysmaki z grilla w postaci kiełbas i karkówek. Dania mięsne są więc jednymi z najbardziej pożądanych potraw. Jeśli szukasz inspiracji na obiady z mięsem – dobrze trafiłeś!
Mięso – właściwości
W mięsie znajdziemy podstawowe źródło dobrze przyswajalnego białka (białko zwierzęce), które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki spożywaniu mięsa dostarczymy też wszystkie witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto mieć to na uwadze rezygnując ze spożywania mięsa, by odpowiednio suplementować ten rodzaj witamin – szczególnie witaminę B12. Mięso jest też bogate w magnez, fosfor i cynk.
Jakie są rodzaje mięsa?
Podstawowy podział rozróżnia mięso na czerwone i białe. Do mięsa czerwonego zaliczamy:
-
wołowinę,
-
wieprzowinę,
-
baraninę,
-
jagnięcinę,
-
cielęcinę,
-
dziczyznę.
Natomiast białe mięso to:
-
indyk
-
kurczak
-
kaczka
-
gęś
Jak wybrać dobre mięso?
Najważniejsze, by mięso, które chcemy przyrządzić było świeże. Możemy to poznać po kolorze, zapachu i strukturze produktu. Jeśli czujemy dziwny, lekko kwaśny lub nieprzyjemny zapach to znaczy, że mięso jest już stare i nie nadaje się do spożycia. Powinno mieć także sprężystą strukturę. Jeśli na mięsie znajduje się nalot (np. biały) lub jest ono otoczone śliską powłoką, należy zrezygnować z jego przyrządzania.