Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Filet z kurczaka z sałatką z kuskusu i pieczonych warzyw

Filet z kurczaka z sałatką z kuskusu i pieczonych warzyw
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełen aromatów, smaku i cennych wartości odżywczych obiad w śródziemnomorskim stylu przygotowany w Air Fryer Serie 6 marki Bosch. Soczysty filet z kurczaka zamarynowany w oliwie z dodatkiem soku z pomarańczy, miodu i harissy, upieczony w air fryerze, kolorowe warzywa i ziołowy dip z jogurtu tworzą wyjątkową kombinację.

Składniki

Filety z kurczaka:
4 filety - piersi z kurczaka (4x200 g)
2 łyżki - oliwy z oliwek
- sok z połowy pomarańczy
2 łyżki - miodu
3 łyżeczki - harissy
- sól i pieprz
Sałatka z kuskusu i warzyw:
150 g - kaszy kuskus
200 ml - rosołu drobiowego lub warzywnego bulionu albo wody
2 szt. - cukinii (każda po ok. 200 g.)
1 szt. - czerwonej papryki
1 szt. - żółtej papryki
1 szt. - czerwonej cebuli
250 g - pomidorków koktajlowych
2 łyżki - oliwy z oliwek
3 łyżki - posiekanej natki pietruszki (świeżej)
Dip z jogurtu:
300 g - jogurtu greckiego
1 ząbek - czosnku
2 łyżki - posiekanej natki pietruszki
3 łyżki - posiekanej mięty (świeżej)
- sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
610 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
57 g
Błonnik
57.7 g
Białko
6 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Kobieta naciera marynatą filety z kurczaka

Ten aromatyczny pomysł na filet z kurczaka w śródziemnomorskim stylu to idealne połączenie soczystego mięsa z kolorową sałatką z kaszą kuskus. Pierś z kurczaka zamarynowana w oliwie z dodatkiem soku z pomarańczy, miodu i harissy, upieczona w air fryerze, tworzy wyjątkową kompozycję z warzywami i ziołowym dipem z jogurtu. To danie z kaszą kuskus, które zachwyci całą rodzinę:

1. Przygotuj marynatę do mięsa: wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy, miód, harissę, 1/3 łyżeczki soli i szczyptę świeżo mielonego pieprzu.

2. Filet z kurczaka dokładnie natrzyj z każdej strony przygotowaną marynatą, wmasowując składniki w mięso przez kilka minut. Zostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 20 minut, a najlepiej na godzinę – im dłużej, tym intensywniejszy smak. 

Kobieta miesza rękoma warzywa: cukinię, paprykę i pomidorki z oliwą

3. Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Cukinię pokrój na równe słupki o grubości około 1 cm, papryki – na paski szerokości 2 cm, cebulę – w półksiężyce, a pomidorki zostaw w całości, ewentualnie przekłuj wykałaczką. Przełóż wszystkie warzywa do dużej miski, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj rękami, dbając o równomierne pokrycie.

Kobieta wlewa bulion do kaszy kuskus

4. Warzywa przełóż do kosza air fryera i wybierz program grillowania warzyw lub ustaw temperaturę na 180°C na 15–20 minut. Delikatniejsze warzywa będą gotowe po 15 minutach, ale jeśli lubisz bardziej karmelizowany smak, piecz dłużej.

5. Kaszę kuskus wsyp do większej miski o płaskim dnie. Bulion lub wodę podgrzej do wrzenia, następnie wlej do kaszy w proporcji 1:1,3. Dokładnie wymieszaj widelcem, przykryj talerzem lub folią aluminiową i odstaw na 4–5 minut. Po tym czasie rozmieszaj całość widelcem, rozdzielając sklejone ziarna.

Posiekana natka pietruszki w niebieskiej misce, obok stoi sałatka z kuskusu i warzyw

6. Do gotowego, jeszcze ciepłego kuskusu dodaj upieczone warzywa i posiekaną natkę, delikatnie wymieszaj.

Zamarynowane filety z kurczaka w koszu Air Fryera

7. W koszu air fryera (nie ma potrzeby mycia po warzywach – pozostałe soki dodadzą smaku) ułóż zamarynowane filety, nie nakładając ich na siebie. Ustaw program pieczenia kurczaka lub ręcznie 200°C na 25 minut. Po 12–13 minutach, gdy włączy się funkcja „shake" lub zabrzmi sygnał, ostrożnie obróć filety na drugą stronę przy pomocy szczypiec. Temperatura wewnętrzna gotowego mięsa powinna wynosić 74°C.

8. Podczas pieczenia mięsa przygotuj kremowy dietetyczny sos jogurtowy. Wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Sos powinien mieć gładką konsystencję i wyrazisty ziołowy aromat.

Sprawdź: Air Frayer Seria 6 od Bosch.

Podanie

Filet z kurczaka zapiekany z warzywami możesz pokroić w równe plastry i ułożyć w formie wachlarza na sałatce, co pozwala na lepsze wymieszanie smaków podczas jedzenia.

Na każdy talerz nałóż hojną porcję sałatki z kuskusu i warzyw, tworząc kolorową kompozycję pełną witamin. Obok lub na środku dodaj 2–3 łyżki aromatycznego sosu jogurtowego, a na wierzchu połóż pieczony filet z kurczaka, pokrojony ukośnie na grube plastry lub pozostawiony w całości.

Pieczony filet z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami doskonale sprawdzi się ono jako elegancki obiad w gronie przyjaciół, rodzinny posiłek w ciepłe letnie dni czy jako lekka kolacja po intensywnym dniu. Możesz go podawać również na przyjęciach, przygotowując w większych ilościach i prezentując na półmiskach.

Do dania doskonale pasują dodatki takie jak świeży chleb pita, ciepłe bułeczki lub chrupiące grzanki czosnkowe. W chłodniejsze dni uzupełnij je ciepłym bulionem warzywnym podawanym w osobnych miseczkach.

Filet z kurczaka z sałatką z kuskusu i pieczonych warzyw

Wskazówki i ciekawostki

Przepis na filet z kurczaka z cukinią możesz wzbogacić dodatkowymi warzywami sezonowymi, takimi jak bakłażan, cukinia żółta czy dojrzałe pomidory malinowe. W jesiennej wersji doskonale sprawdzą się pieczony kalafior czy brukselka. Jak jeszcze możemy urozmaicić i wykorzystać ten przepis? O tym poniżej.

  • Kuskus z warzywami i kurczakiem to doskonały pomysł na lunchbox następnego dnia – wystarczy pokroić kurczaka w kostkę i dodać odrobinę oliwy oraz octu balsamicznego. Danie zyska na smaku po przechowaniu w lodówce przez noc.
  • Sałatka z kaszy kuskus i kurczaka doskonale komponuje się z różnymi dodatkami: prażonymi orzechami piniowymi, migdałami, suszoną żurawiną czy kawałkami sera feta. Można też dodać świeże liście bazylii lub rukoli.
  • Harissę w marynacie zastąpisz pastą curry, pastą miso lub po prostu papryką słodką z odrobiną chili dla łagodniejszego smaku. Miód wymienisz na syrop klonowy lub agawę.
  • Filet zapiekany z warzywami przygotujesz również w piekarniku konwekcyjnym w temperaturze 180°C przez około 30–35 minut, przykrywając folią na początku pieczenia.
  • Ta prosta sałatka z kaszą kuskus i kurczakiem to również świetny pomysł na piknik – dobrze się transportuje i nie wymaga podgrzewania. W wersji wegańskiej kurczaka zastąp pieczonymi kawałkami tofu.
  • Pozostałą marynatę warto wykorzystaj jako dressing do sałatki – wystarczy dodać odrobinę octu balsamicznego i oliwy.

Zobacz też: Sałatka kuskus z dynią i brukselką.

Sałatka z kuskusu i warzyw pieczonych w air fryerze jest też znakomita z fetą albo mozzarellą.

Zobacz także przepisy na inne nasze dania z kurczakiem:

Często zadawane pytania

Z czym łączyć kaszę kuskus?

Kasza kuskus świetnie komponuje się z warzywami (np. papryką, cukinią, pomidorami), mięsem (kurczakiem, wołowiną, jagnięciną) oraz świeżymi ziołami, takimi jak mięta czy kolendra. Możesz ją też podawać na słodko – z bakaliami i miodem.

Jakie warzywo najlepiej komponuje się z kuskusem?

Najczęściej kuskus łączy się z pieczoną papryką, cukinią, bakłażanem i marchewką. Te warzywa nadają potrawie aromatu i koloru, a dodatkowo dobrze wchłaniają przyprawy.

Jak upiec pierś z kurczaka, żeby nie była sucha?

Najważniejsze to nie piec jej zbyt długo. Wystarczy ok. 20–25 minut w temperaturze 180–190°C. Wcześniejsze zamarynowanie mięsa w oliwie z przyprawami albo jogurcie sprawi, że pierś będzie soczysta i aromatyczna.

Czy kasza kuskus jest zdrowa?

Tak, kuskus to źródło węglowodanów złożonych, błonnika i minerałów. Jest lekkostrawna i szybko się przygotowuje. Warto jednak pamiętać, że ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby dbające o stabilny poziom cukru powinny łączyć go z warzywami i białkiem.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.  



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych