Orzechy
Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, ale ze względu na kalorie orzechy należy jeść w niewielkich porcjach – od kilku sztuk do jednej garści dziennie.
Zdrowotne właściwości orzechów doceniali już starożytni, którzy wierzyli, że to magiczny pokarm bogów, a pierwsze wzmianki na temat orzechów pojawiają się w Księdze Rodzaju. Dziś nie musimy wierzyć, w ich magiczną moc ani zastanawiać się, czy orzechy są zdrowe, potwierdzają to badania oraz skład orzechów.
Orzechy – właściwości
Badania dowodzą, że obecność orzechów w diecie pozytywnie wpływa pracę mózgu. Chronią też układ krążenie i serce, opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają chorobom neurologicznym.
Swoje dobroczynne właściwości zawdzięczają bogactwu białka, błonnika i mikroelementów: kwasu foliowego, magnezu, potasu i miedzi. Są jednym z najbogatszych źródłem witaminy E i antyoksydantów. Jakie orzechy są najzdrowsze? Do tych najbogatszych w dobroczynne składniki zalicza się migdały – nazywane królem orzechów – nerkowce, orzechy włoskie i laskowe oraz pistacje.