Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Strączkowe

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Rośliny strączkowe mają wiele właściwości zdrowotnych i dużo zastosowań kulinarnych. Sprawdź, dlaczego warto je jeść i które warzywa strączkowe doskonale sprawdzą się w diecie wegetariańskiej.

Podział roślin strączkowych

Rośliny strączkowe dzielą się na typowo jadalne, np. fasola czy groch, użytkowane na paszę, np. łubin lub wyka oraz takie, których wykorzystywanie nie jest do końca rozpoznane, np. lędźwian siewny.

Warzywa strączkowe – właściwości

Po pierwsze, warzywa strączkowe stanowią dobre źródła białka, węglowodanów, a także błonnika usprawniającego trawienie. Co więcej, strączki są bogate w witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i łagodzą skutki stresu. Dieta bogata w rośliny strączkowe może również zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca poprzez obecność dużej ilości przeciwutleniaczy i fitoestrogenów.

Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej

Chociaż często można spotkać się z przekonaniem, że warzywa strączkowe prowadzą do wzdęć, to odpowiednio przyprawione i przyrządzone, nie powinny sprawiać takich problemów. Warto pamiętać, że najwięcej wzdymających cukrów ma fasola, a zdecydowanie mniejszą ilość zawierają czerwona soczewica czy cieciorka.