Warzywa
Warzywa, dania z warzyw i przetwory warzywne…
…choć niewiele współczesnych roślin uprawnych przypomina swoich prymitywnych przodków, to warzywa są obecne w naszych jadłospisach od setek lat. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Kwestia warzyw dzieli społeczeństwo, ale Akademia Smaku jest po to, by łączyć ludzi smakami, potrawami i aromatami. Warto pamiętać, że dania z warzyw naprawdę są smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i nawet jeśli nie przepadamy za warzywami, to wręcz obowiązkiem związanym z troską o samego siebie jest zjedzenie raz na jakiś czas warzyw. Witaminy w nich zawarte robią dla organizmu dużo dobrego, wpływają na każdy narząd i każdy rodzaj tkanek. Dużo z nich ma także działanie antyoksydacyjne i zapobiegające powstawaniu nowotworów. Co dobrego z warzyw proponuje Akademia Smaku?
Wegetariańskie przepisy i dania z dodatkiem warzyw
Dania mogą być typowo warzywne – oczywiście flagowym warzywnym daniem są sałatki (np. z cykorii), zupy (np. zupa z kalarepy), warzywa można przygotowywać samodzielnie – na przykład konserwować ogórki, można grillować warzywa… Ale możesz potraktować warzywa jako dodatek do potraw i przemycać je tak, by danie bazowało na zupełnie innych niż warzywne produktach.
Wypróbuj dodatku warzyw do dań jednogarnkowych, rób z nimi meksykańskie burrito, zdrowe burgery drobiowe, twórz z ich dodatkiem sosy do potraw. Ale nie wiesz jeszcze najważniejszego, czego oczywiście dowiesz się dzięki Akademii Smaku – że warzywa mogą być składnikiem deserów! Wypróbuj więc koniecznie ciasto z dodatkiem szpinaku o smakowitej nazwie „leśny mech” czy dyniowe babeczki, które możesz podawać nie tylko na Halloween.