Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Rodzajów babki jest wiele: drożdżowa, piaskowa, na bazie adwokata, gotowana. Jednak babka majonezowa jest jedyna w swoim wydaniu. Jest jednocześnie bardzo wilgotna i puszysta, a przy tym dobrze się kroi. Warto ją zrobić, aby przekonać się, że z zaledwie kilku składników można wyczarować naprawdę smaczne ciasto.

Składniki

4 szt. jajka
140 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2/3 szklanka majonezu
1 szt. cytryna (skórka)
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
do posmarowania masło

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
341 kcal
Tłuszcz
21.9 g
Węglowodany
31.2 g
Błonnik
4.3 g
Białko
0.4 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Piekarnik nagrzej na 170 stopni, (funkcja termoobieg 4D).

Przygotowanie babki majonezowej rozpocznij od ddzielenia białek od żółtek. Białka przełóż do misy robota planetarnego, dodaj szczyptę soli ubijaj je, aż będą sztywne.

Krok 2

Zacznij stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, na końcu dodaj skórkę z cytryny. Do ubitej masy dodaj żółtka ubijaj do momentu powstania puszystej masy. Do masy zacznij dodawać mąki, proszek do pieczenia i na końcu majonez, całość miksuj w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem, piecz ok. 50 minut. Na końcu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli tak, Twoja babka majonezowa jest gotowa!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Prosty przepis. Chyba wypróbuję na Wielkanoc :)
Marta
Nie słyszałam o wykorzystaniu majonezu w deserze, ciekawe, wypróbuję na pewno.
Sylwucha
ciekawy przepis na babke, wyprobowała pierwszy raz i chyba ze mną zostanie
MiszelPiszel
Baba smakowicie wygląda i tak na pewno smakuje.
Lalaxo
Pyszna, wilgotna, idealna!
zielone_obloczki
Ciekawy przepis. Babka się udała.