Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Babka majonezowa

Opis wykonania

Rodzajów babki jest wiele: drożdżowa, piaskowa, na bazie adwokata, gotowana. Jednak babka majonezowa jest jedyna w swoim wydaniu. Jest jednocześnie bardzo wilgotna i puszysta, a przy tym dobrze się kroi. Warto ją zrobić, aby przekonać się, że z zaledwie kilku składników można wyczarować naprawdę smaczne ciasto.

Babka majonezowa - krok 1

Piekarnik nagrzej na 170 stopni, (funkcja termoobieg 4D).

Przygotowanie babki majonezowej rozpocznij od ddzielenia białek od żółtek. Białka przełóż do misy robota planetarnego, dodaj szczyptę soli ubijaj je, aż będą sztywne.

Babka majonezowa - krok 2

Zacznij stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, na końcu dodaj skórkę z cytryny. Do ubitej masy dodaj żółtka ubijaj do momentu powstania puszystej masy. Do masy zacznij dodawać mąki, proszek do pieczenia i na końcu majonez, całość miksuj w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy.

Babka majonezowa - krok 3

Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem, piecz ok. 50 minut. Na końcu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli tak, Twoja babka majonezowa jest gotowa!

Bosch do kuchni