Babka majonezowa
10 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Babka majonezowa
Babka majonezowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nagrzej na 170 stopni, (funkcja termoobieg 4D).
Przygotowanie babki majonezowej rozpocznij od ddzielenia białek od żółtek. Białka przełóż do misy robota planetarnego, dodaj szczyptę soli ubijaj je, aż będą sztywne.
Zacznij stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, na końcu dodaj skórkę z cytryny. Do ubitej masy dodaj żółtka ubijaj do momentu powstania puszystej masy. Do masy zacznij dodawać mąki, proszek do pieczenia i na końcu majonez, całość miksuj w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy.
Porada
Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.
Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem, piecz ok. 50 minut. Na końcu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli tak, Twoja babka majonezowa jest gotowa!
Komentarze