Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto marchewkowe

Opis wykonania

Dzień Ciasta Marchewkowego nie sposób uczcić inaczej niż pysznym wypiekiem!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Ciasto marchewkowe to wspaniały, puszysty deser. Jeśli masz w domu dodatkowe marchewki, to koniecznie spróbuj tej słodkiej wariacji.

Opis przygotowania:

  1. Margarynę i cukier utrzyj na puszystą pianę.
  2. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 
  3. Dodawaj po trochu jajka, cukier waniliowy i cynamon, cały czas ucierając.
  4. Na końcu dodaj drobno startą marchewkę.
  5. Formę posmaruj tłuszczem i przełóż do niej ciasto.
  6. Piecz w temperaturze 170-180⁰C przez 30-40 minut.

TIP

  • Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem cytrynowym. Wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem z cytryny i całośc podgrzejesz, cały czas mieszając, dopóki nie nabierze odpowiedniej konsystencji. Ciasto możesz także przekroić i przełożyć lukrem.

TIP TECHNICZNY

  • Starcie marchewki może być naprawdę męczące i czasochłonne. Idealnym rozwiązaniem będzie skorzystanie z rozdrabniacza, w który wyposażone są blendery marki BOSCH. Przygotowanie ciasta marchewkowego jeszcze nigdy nie było tak proste.