Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dzień Ciasta Marchewkowego nie sposób uczcić inaczej niż pysznym wypiekiem!

Składniki

Forma do babki 25 cm
150 g miękkiej margaryny
150 g cukru
250 g razowej mąki pszennej
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g drobno siekanej startej marchewki

Opis wykonania

Ciasto marchewkowe to wspaniały, puszysty deser. Jeśli masz w domu dodatkowe marchewki, to koniecznie spróbuj tej słodkiej wariacji.

Opis przygotowania:

  1. Margarynę i cukier utrzyj na puszystą pianę.
  2. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 
  3. Dodawaj po trochu jajka, cukier waniliowy i cynamon, cały czas ucierając.
  4. Na końcu dodaj drobno startą marchewkę.
  5. Formę posmaruj tłuszczem i przełóż do niej ciasto.
  6. Piecz w temperaturze 170-180⁰C przez 30-40 minut.

TIP

  • Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem cytrynowym. Wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem z cytryny i całośc podgrzejesz, cały czas mieszając, dopóki nie nabierze odpowiedniej konsystencji. Ciasto możesz także przekroić i przełożyć lukrem.

TIP TECHNICZNY

  • Starcie marchewki może być naprawdę męczące i czasochłonne. Idealnym rozwiązaniem będzie skorzystanie z rozdrabniacza, w który wyposażone są blendery marki BOSCH. Przygotowanie ciasta marchewkowego jeszcze nigdy nie było tak proste.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych