Dzień Ciasta Marchewkowego nie sposób uczcić inaczej niż pysznym wypiekiem!
Ciasto marchewkowe to wspaniały, puszysty deser. Jeśli masz w domu dodatkowe marchewki, to koniecznie spróbuj tej słodkiej wariacji.
Opis przygotowania:
- Margarynę i cukier utrzyj na puszystą pianę.
- Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dodawaj po trochu jajka, cukier waniliowy i cynamon, cały czas ucierając.
- Na końcu dodaj drobno startą marchewkę.
- Formę posmaruj tłuszczem i przełóż do niej ciasto.
- Piecz w temperaturze 170-180⁰C przez 30-40 minut.
TIP
- Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem cytrynowym. Wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem z cytryny i całośc podgrzejesz, cały czas mieszając, dopóki nie nabierze odpowiedniej konsystencji. Ciasto możesz także przekroić i przełożyć lukrem.
TIP TECHNICZNY
- Starcie marchewki może być naprawdę męczące i czasochłonne. Idealnym rozwiązaniem będzie skorzystanie z rozdrabniacza, w który wyposażone są blendery marki BOSCH. Przygotowanie ciasta marchewkowego jeszcze nigdy nie było tak proste.