Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zamknij słodycz śliwek w słoiku! Kremowy, słodki i intensywnie czekoladowy dżem, który sam w sobie mógłby być deserem

Składniki

2 kg - śliwek
50 g - gorzkiego kakao
0,5 szklanki - cukru
1 łyżeczka - cynamonu
1 laska - wanilii

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
406.3 kcal
Tłuszcz
4.2 g
Węglowodany
81.4 g
Błonnik
5.3 g
Białko
9.3 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Z laski wanilii wydrąż nasiona. Owoce przełóż do garnka, dodaj nasiona wanilii, wydrążoną laskę oraz cukier.

Całość podsmażaj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Pamiętaj o regularnym mieszaniu. Gdy śliwki zaczną się rozpadać, wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj całość blenderem.

Przełóż niewielką ilość dżemu do słoika lub garnuszka i wymieszaj dokładnie z kakao, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj mieszankę do garnka z dżemem i gotuj jeszcze 10 minut. Ciepły dżem przełóż do słoików, zakręć i postaw na zakrętce. Słoiki możesz zapasteryzować.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy