Zamknij słodycz śliwek w słoiku!
Kremowy, słodki i intensywnie czekoladowy dżem, który sam w sobie mógłby być deserem.
Opis przygotowania:
- Śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Z laski wanilii wydrąż nasiona.
- Owoce przełóż do garnka, dodaj nasiona wanilii, wydrążoną laskę oraz cukier.
- Całość podsmażaj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Pamiętaj o regularnym mieszaniu.
- Gdy śliwki zaczną się rozpadać wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj całość blenderem.
- Przełóż niewielką ilość dżemu do słoika lub garnuszka i wymieszaj dokładnie z kakao, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj mieszankę do garnka z dżemem i gotuj jeszcze 10 minut.
- Ciepły dżem przełóż do słoików, zakręć i postaw na zakrętce. Słoiki możesz zapasteryzować.
TIP
- Jeśli śliwki są mało słodkie, do dżemu dodaj szklankę cukru.
- Zamiast cynamonu możesz dodać gałkę muszkatołową.