Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dżem ze śliwek i kakao

Dżem ze śliwek i kakao

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 4 osób

Zamknij słodycz śliwek w słoiku!

Kremowy, słodki i intensywnie czekoladowy dżem, który sam w sobie mógłby być deserem.



Opis przygotowania:



  1. Śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Z laski wanilii wydrąż nasiona.

  2. Owoce przełóż do garnka, dodaj nasiona wanilii, wydrążoną laskę oraz cukier.

  3. Całość podsmażaj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Pamiętaj o regularnym mieszaniu.

  4. Gdy śliwki zaczną się rozpadać wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj całość blenderem.

  5. Przełóż niewielką ilość dżemu do słoika lub garnuszka i wymieszaj dokładnie z kakao, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj mieszankę do garnka z dżemem i gotuj jeszcze 10 minut.

  6. Ciepły dżem przełóż do słoików, zakręć i postaw na zakrętce. Słoiki możesz zapasteryzować.

TIP



  • Jeśli śliwki są mało słodkie, do dżemu dodaj szklankę cukru.

  • Zamiast cynamonu możesz dodać gałkę muszkatołową.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Kulinarna intuicja

Mamy mozarellę, pomidory, bazylię. Będziemy robić…