Dżem ze śliwkami i kakao
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Dżem ze śliwek i kakao
Dżem ze śliwek i kakao
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Z laski wanilii wydrąż nasiona. Owoce przełóż do garnka, dodaj nasiona wanilii, wydrążoną laskę oraz cukier.
Całość podsmażaj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Pamiętaj o regularnym mieszaniu. Gdy śliwki zaczną się rozpadać, wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj całość blenderem.
Przełóż niewielką ilość dżemu do słoika lub garnuszka i wymieszaj dokładnie z kakao, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj mieszankę do garnka z dżemem i gotuj jeszcze 10 minut. Ciepły dżem przełóż do słoików, zakręć i postaw na zakrętce. Słoiki możesz zapasteryzować.
Komentarze