Krem z cukinii na ostro
4 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Krem z cukinii na ostro
Krem z cukinii na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę kroimy w paski, cukinię w kostkę lub plasterki. Najlepiej, żeby był to młoda cukinia, żeby miała skórkę miękką, ponieważ jej nie musimy obierać i dzięki temu uzyskamy zamierzony smak i kolor. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, dodajemy cukinię i całość podsmażamy. Cukinia ma być al dente. W wysokim rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego podsmażoną cukinię, bazylię, pietruszkę, lubczyk i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Cukinia powinna być miękka. Następnie dodajemy pieprz zielony i całość miksujemy za pomocą blendera. Pod koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy, aż powstaną na wierzchu pęcherzyki powietrza, dzięki temu zupa będzie bardzo delikatna.
Komentarze