Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Można zupę na dwa sposoby podawać, na ciepło, wówczas jest kremowa z nutką cytryny, a podana jako chłodnik jest kwaśna.

Składniki

700 g cukinii
1 szt. duża biała cebula
1 garść listków świeżej bazylii
1 garść natki pietruszki
1 szt. gałązka lubczyku
2 łyżka oleju rzepakowego cytryna bazylia
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
2 łyżka kopiaste jogurtu naturalnego typu greckiego
500 ml bulionu

Opis wykonania

Cebulę kroimy w paski, cukinię w kostkę lub plasterki. Najlepiej, żeby był to młoda cukinia, żeby miała skórkę miękką, ponieważ jej nie musimy obierać i dzięki temu uzyskamy zamierzony smak i kolor. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, dodajemy cukinię i całość podsmażamy. Cukinia ma być al dente. W wysokim rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego podsmażoną cukinię, bazylię, pietruszkę, lubczyk i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Cukinia powinna być miękka. Następnie dodajemy pieprz zielony i całość miksujemy za pomocą blendera. Pod koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy, aż powstaną na wierzchu pęcherzyki powietrza, dzięki temu zupa będzie bardzo delikatna.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych