Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron po tajsku

Opis wykonania

Makaron ryżowy z kurczakiem i kolorowymi warzywami - marchewką, papryką, zielonym groszkiem w sosie sezamowym z dodatkiem świeżego imbiru i papryczki chili.

Makaron po tajsku - krok 1

Przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, syrop, olej sezamowy i sok z limonki. Odstaw. Mięso kurczaka pokrój w małą kostkę.

Makaron po tajsku - krok 2

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

Przygotuj warzywa: paprykę i marchewkę pokrój w paski, cebulę w piórka, kawałek obranego imbiru, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj.

Makaron po tajsku - krok 3

W woku rozgrzej olej kokosowy i dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz imbir. Następnie dodaj mięso kurczaka i obsmaż przez 3-4 minuty na dużej mocy kuchenki.

Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę. Smaż przez około 4 minuty cały czas mieszając.

Dodaj groszek i namoczony makaron ryżowy. Wlej połowę przygotowanego sosu.

Smaż około 5 minut energicznie mieszając, aby makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.

Makaron po tajsku - krok 4

Zdejmij z ognia, wlej resztę sosu i wymieszaj. Wyłóż na talerze i podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem.