Makaron ryżowy z kurczakiem i kolorowymi warzywami po tajsku
4 porcje
40 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Makaron po tajsku
Makaron po tajsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, syrop, olej sezamowy i sok z limonki. Odstaw. Mięso kurczaka pokrój w małą kostkę.
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.
Przygotuj warzywa: paprykę i marchewkę pokrój w paski, cebulę w piórka, kawałek obranego imbiru, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj.
Porada
Nie masz ochoty czekać aż makaron się zagotuje? Nie trać czasu w kuchni! Wykorzystaj funkcję PowerBoost w płytach grzewczych marki Bosch i przyśpiesz gotowanie potraw.
W woku rozgrzej olej kokosowy i dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz imbir. Następnie dodaj mięso kurczaka i obsmaż przez 3–4 minuty na dużej mocy płyty grzewczej.
Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę. Smaż przez około 4 minuty, cały czas mieszając.
Dodaj groszek i namoczony makaron ryżowy. Wlej połowę przygotowanego sosu.
Smaż około 5 minut, energicznie mieszając, aby makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.
Zdejmij z palnika, wlej resztę sosu i wymieszaj. Wyłóż na talerze i podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem.
Komentarze