Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Makaron ryżowy z kurczakiem i kolorowymi warzywami po tajsku

Makaron po tajsku
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Makaron ryżowy z kurczakiem i kolorowymi warzywami – marchewką, papryką, zielonym groszkiem w sosie sezamowym z dodatkiem świeżego imbiru i papryczki chili.

Składniki

200 g - makaronu ryżowego
500 g - filetów z kurczaka
150 g - zielonego groszku (mrożonego)
1 szt. - czerwonej papryki
2 szt. - marchewek
2 szt. - cebuli dymki
1 szt. - papryczki chilli
2 łyżeczki - imbiru świeżo startego
50 ml - sosu sojowego
1 łyżka - oleju sezamowego
2 łyżeczki - syropu z agawy
- sok z limonki (z połowy)
2 łyżki - oleju kokosowego
do podania: 2 łyżki - sezamu i świeże listki kolendry lub szczypiorek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
547 kcal
Tłuszcz
19.5 g
Węglowodany
56.85 g
Błonnik
34.63 g
Białko
5.25 g
Sól
2.65 g

Opis wykonania

1

Przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, syrop, olej sezamowy i sok z limonki. Odstaw. Mięso kurczaka pokrój w małą kostkę.

2

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

Przygotuj warzywa: paprykę i marchewkę pokrój w paski, cebulę w piórka, kawałek obranego imbiru, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj.

Porada

Nie masz ochoty czekać aż makaron się zagotuje? Nie trać czasu w kuchni! Wykorzystaj funkcję PowerBoost w płytach grzewczych marki Bosch i przyśpiesz gotowanie potraw.



Bosh Logo
Bosh
3

W woku rozgrzej olej kokosowy i dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz imbir. Następnie dodaj mięso kurczaka i obsmaż przez 3–4 minuty na dużej mocy płyty grzewczej.

Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę. Smaż przez około 4 minuty, cały czas mieszając.

Dodaj groszek i namoczony makaron ryżowy. Wlej połowę przygotowanego sosu.

Smaż około 5 minut, energicznie mieszając, aby makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.

4

Zdejmij z palnika, wlej resztę sosu i wymieszaj. Wyłóż na talerze i podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Dobre, da się zjeść ze smakiem :D