Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa krem z cukinią, papryką i orzechami

Zupa krem z cukinią, papryką i orzechami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybko, prosto, a najważniejsze, że zdrowo! Zupy kremy są niezwykle pożywne i bardzo smaczne!

Składniki

1 szt. cukinia
1 szt. papryka żółta
1/2 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1/2 szklanka wino porto
1/2 szklanka bulion warzywny
1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri
sól
pieprz
bazylia
1/2 szklanka orzechy włoskie uprażone

Opis wykonania

Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy. Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii. Podajemy z pokrojonymi orzechami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Dodałabym więcej cukini. Zupa wychodzi pyszna, ale mało cukiniowa.
Radosław
Wygląda super, ciekawe jak smakuje