Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa krem z cukinii to smaczny i prosty sposób na lekką przystawkę lub przekąskę. Jest niskokaloryczna i delikatna w smaku, a przy tym ładnie prezentuje się na talerzu. Przygotowana na bulionie warzywnym, z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Wypróbuj prosty przepis na zupę krem z cukinii, którą przygotujesz w zaledwie 20 minut.

Składniki

2 średnie cukinie
1,5 litra bulionu warzywnego
3 średnie ziemniaki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Przyprawy: Pieprz, sól, kurkuma
Śmietana 18% lub gęsty jogurt naturalny

Opis wykonania

Cukinie umyj, odkrój ogonek i końcówkę, pokrój w kostkę razem ze skórą.

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj lub użyj praski.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh

Na głębokiej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia. Następnie przełóż pokrojoną cukinię i smaż jeszcze 3 minuty ciągle mieszając.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.

Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj. Dodaj ziemniaki. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Zestaw garnek z ognia, poczekaj aż zupa trochę przestygnie, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i dodaj pół łyżeczki kurkumy. Jeśli zupa krem z cukinii jest zbyt chłodna, pogrzej ją na wolnym ogniu do oczekiwanej temperatury. Przełóż do miseczek i podawaj z odrobiną śmietany lub jogurtu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Krem idealny na lato, ja posypuje jeszcze pokruszonym serem feta i prażonym słonecznikiem.
juliabergg
Wspaniała zupa krem. Kurkuma i masło świetnie podkręcają smak. :)
zielone_obloczki
Bardzo smaczna zupa krem. Polecam z koperkiem 😀
Ewusia1222
Polecam z pieczonymi ziemniaczkami