


Zupa krem z cukinii to smaczny i prosty sposób na lekką przystawkę lub przekąskę. Jest niskokaloryczna i delikatna w smaku, a przy tym ładnie prezentuje się na talerzu. Przygotowana na bulionie warzywnym, z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Wypróbuj prosty przepis na zupę krem z cukinii, którą przygotujesz w zaledwie 20 minut.
Cukinie umyj, odkrój ogonek i końcówkę, pokrój w kostkę razem ze skórą.
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj lub użyj praski.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia. Następnie przełóż pokrojoną cukinię i smaż jeszcze 3 minuty ciągle mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj. Dodaj ziemniaki. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Zestaw garnek z ognia, poczekaj aż zupa trochę przestygnie, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i dodaj pół łyżeczki kurkumy. Jeśli zupa krem z cukinii jest zbyt chłodna, pogrzej ją na wolnym ogniu do oczekiwanej temperatury. Przełóż do miseczek i podawaj z odrobiną śmietany lub jogurtu.