Zupa krem z cukinii
3 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinie umyj, odkrój ogonek i końcówkę, pokrój w kostkę razem ze skórą.
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj lub użyj praski.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia. Następnie przełóż pokrojoną cukinię i smaż jeszcze 3 minuty ciągle mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj. Dodaj ziemniaki. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Zestaw garnek z ognia, poczekaj aż zupa trochę przestygnie, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i dodaj pół łyżeczki kurkumy. Jeśli zupa krem z cukinii jest zbyt chłodna, pogrzej ją na wolnym ogniu do oczekiwanej temperatury. Przełóż do miseczek i podawaj z odrobiną śmietany lub jogurtu.
Komentarze