Zupa krem z grillowanej cukinii
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Oraz koszyczki z chleba tostowego,kiełkami brokuła,serem mozzarella i pomidorki koktajlowe. Polecam.
Składniki
5 szt. cukinie
1 szt. por (tylko biała część
4 szt. 4 ząbki czosnku
5 szt. ziemniaków dużych
1 szt. cebula czosnkowa
2 szt. marchewki średniej wielkości
4 l bulionu drobiowego
2 łyżeczka mąki pszenne
4 łyżka posiekana natka pietruszki
sól,pieprz ziołowy,oregano do smaku
1 szt. chleb tostowy
kiełki brokuła
pomidorki koktajlowe
ser mozzarella z zalewy w kulce
4 łyżeczka masło ok.
Zupa krem z grillowanej cukinii
Zupa krem z grillowanej cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię myjemy,kroimy w półcentymetrowe plastry,kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową.Grillujemy z obu stron,przekładamy do garnka.Ziemniaki,cebulę,marchewkę,obieramy,kroimy w kostkę.Por oczyszczamy,kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojone warzywa,smażymy kilka minut na średnim ogniu,często mieszamy.Warzywa podsypujemy mąką pszenną,mieszamy,wrzucamy do garnka z cukinią,zalewamy bulionem,dodajemy przeciśnięty przez praską czosnek.Gotujemy na małym ogniu,aż warzywa będą miękkie.W między czasie z kromek odcinamy skórki.Tosty mocno wałkujemy z obu stron tak aby powstały cienkie plastry.Przygotowujemy formę na muffinki (na 12 sztuk). Każde wgłębienie dokładnie smarujemy masłem i ostrożnie wypełniamy kromką chleba tostowego uważając aby chleb się nie połamał.Blachę wkładamy do pieca nagrzanego do 180`C na ok7-10min.Koszyczki wyjmujemy z foremek,wypełniamy kiełkami brokuła,drobno pokrojoną w kostkę mozzarellą,dekorujemy pomidorkami koktajlowymi,posypujemy suszonym oregano. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem,doprawiamy do smaku,rozlewamy na talerze,posypujemy posiekaną natką pietruszki,podajemy z koszyczkami.SMACZNEGO. ...
Komentarze