Cebulowe
Warzywa cebulowe na co dzień obecne są w naszej kuchni i codziennej diecie, choć pewnie nie wiemy, że są to właśnie cebulowe.
Jakie to warzywa?
Oczywiście różne rodzaje cebuli, ale także szczypiorek, czosnek i por. Warzywa te należą do rodziny czosnkowatych, podział warzyw cebulowych to przede wszystkim rozróżnienie na rodzaje cebuli: zwyczajną, szalotkę, czerwoną, perłową i wiele innych oraz por i czosnek. Wszystkie warzywa cebulowe łączą właściwości prozdrowotne dzięki zwartości potasu, wapnia, fosforu, witaminy C. Bogactwu substancji siarkowych warzywa cebulowa zawdzięczają charakterystyczny smak i zapach. Czosnek znany jest ze swoich właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych wynikających właśnie z zawartości siarki oraz garlicyny, z kolei cebula wykazuje wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe oraz diuretyczne. Warzywa cebulowe zalicza się do przypraw ze względu na ich niewielkie ilości wykorzystywane w przygotowaniu dań, choć bywają także głównym składnikiem dania: zupy cebulowej czy zupy-krem z czosnku lub pora.
Obróbka termiczna warzyw cebulowych
Poddane obróbce termicznej warzywa cebulowe tracą swój specyficzny aromat, ale także cenne pierwiastki i witaminy, dlatego warto spożywać je na surowo, np. jako dodatek do sałatek i surówek. Mimo charakterystycznego zapachu, czosnek zaliczany jest do afrodyzjaków ze względu na zawartość allicyny – związku, który poprawia krążenie krwi, przez co podnosi libido.