Indyk
Mięso indycze zaliczane jest do chudych mięs o wysokiej zawartości białka. Należy mieć jednak świadomość, że 100 g poszczególnych części ptaka ma różną kaloryczność. Pierś z indyka to około 85 kcal, a udko i skrzydło około 105 kcal. Podane kaloryczności dotyczą kawałków pozbawionych skóry. Ciemniejsze mięso z ud charakteryzuje się wyższą zawartością żelaza w porównaniu z piersią. Z tego względu warto wykorzystywać różne kawałki i nie skupiać się wyłącznie na ich kaloryczności.
Jak przyrządzić indyka
Delikatne mięso z indyka można piec, grillować, dusić, gotować i smażyć. Podobnie jak w przypadku kurczaka, indycze mięso będzie dobrze pasowało do makaronów, risotto, potrawek, gulaszy czy szaszłyków. Upieczoną pierś można wykorzystywać na kanapki zamiast wędliny. Pieczenie indyka w całości może być nie lada wyzwaniem. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, mięso może bardzo szybko zrobić się suche i twarde. Aby temu zapobiec, należy pilnować temperatury i czasu pieczenia oraz regularnie polewać mięso sosem (najlepiej co 30 minut). Optymalna temperatura do pieczenia indyka to 160° C. Dodatkowo przyjmuje się, że na każdy kilogram mięsa przypada 45 minut w piekarniku. By po upieczeniu mięso było soczyste, dobrze jest wcześniej marynować je w solance przez około 24 godziny.