Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Obiad

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Kartoflanka
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Krem z kalarepy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.67

Nasi goreng
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Knysza
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Caponata
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

55 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Zupa z kalarepy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5

Zupa owocowa
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Boczek pieczony
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Obiad, czyli główny posiłek w ciągu dnia nie musi być nudny i powtarzalny. A tak zdarza się często – schabowy z ziemniakami i rosół to chyba najpopularniejszy zestaw obiadowy Polaków. Choć pyszny, jest przecież tyle możliwości przygotowania obiady, że aż szkoda z nich nie skorzystać! Jednak pytanie, co ugotować na obiad, pojawia się w naszych głowach bardzo często. Mamy na to wiele odpowiedzi. Są nimi przepisy w tej sekcji Akademii Smaku, które zapewnią Ci wspaniałe pomysły na obiad. Najlepszą miarą tego, czy przyrządzony przez nas obiad smakował bliskim, będą puste talerze po zakończonym posiłku. Z naszymi przepisami puste talerze będą się piętrzyć!

Opierając się na naszych przepisach możesz przygotować lekki obiad, szybki obiad, dania z mięsem a także wegetariańskie. A naszym ulubionym rodzajem obiadu jest zdrowy obiad. Lokalne produkty, składniki ze sprawdzonych źródeł i naturalne przyprawy to kwintesencja odpowiedniego obiadu dla całej rodziny. 

Ciekawe pomysły na szybki obiad

Każdy z pewnością ma swoje sprawdzone przepisy na obiad, jednak czasem potrzebna jest odmiana. W prosty sposób można przygotować obiad z kurczakiem w piekarniku. Wystarczy na jednej blaszce umieścić obtoczonego w przyprawach fileta kurczaka obok pokrojone ziemniaki oraz warzywa, takie jak papryka, cebula, marchew czy pietruszka. Wszystkie składniki dania pieką się jednocześnie. Do tego typu dania doskonale sprawdzą się również pieczarki czy fasolka szparagowa. Z kolei kurczaka można zastąpić łososiem.

Upieczonego kurczaka można rozdrobnić widelcem, by wyglądał jak szarpana wołowina i połączyć z pieczonymi na blaszce warzywami. Następnie otrzymany farsz można nałożyć do bułki lub pity i podać z upieczonymi ziemniakami.

Obiad z tofu

Warto spróbować szybkiego obiadu z tofu w roli główniej. Tofu nie jest tylko dla wegetarian i wegan, lecz może być ciekawym urozmaiceniem standardowej diety. Jego ogromną zaletą jest szybkość przygotowania. Wystarczy je pokroić i chwilę podsmażyć na patelni, by zrobiło się ciepłe. Połączone z mieszanką warzyw na patelnię oraz makaronem ryżowym będzie ekspresowym i sycącym daniem obiadowym.

Dania makaronowe

Prostym sposobem na urozmaicenie dań z makaronem jest zmiana jego kształtu. Pozornie niewielka różnica może całkowicie odmienić wygląd dania. Wbrew pozorom „zwykły” makaron z sosem nie musi być nudny. Ciekawym pomysłem na obiad z dodatkiem makaronu będą zapiekanki makaronowe. Makaron można wymieszać z pozostałymi składnikami zapiekanki lub układać warstwowo. Dodatkowo wybierając odpowiedni kształt makaronu, można nafaszerować go sosem, ułożyć na blaszce, posypać wierzch parmezanem, a następnie zapiec. Oprócz kształtu można zmienić również rodzaj makaronu na gryczany, żytni, kukurydziany lub ryżowy. Z makaronem można przygotować również pożywne i sycące dania jednogarnkowe. Makaron gotuje się z warzywami oraz drobiem w bulionie lub mleku. Większość płynu zostanie wchłonięta przez makaron - reszta będzie bazą do sosu.