Owoce morza
Co zalicza się do owoców morza?
Owoce morza to nie tylko krewetki i mule. Nie każdy jest w stanie wymienić wszystkie produkty zaliczane do frutti di mare. Nic dziwnego – ta grupa jest dość liczna. Do owoców morza zalicza się także homary, langusty, kraby, ostrygi, przegrzebki, ślimaki, mątwy, kałamarnice oraz ośmiornice.
Jak przyrządzić owoce morza?
Ze względu na dużą różnorodność gatunków i rozmiarów poszczególnych produktów, nie ma jednego uniwersalnego sposobu na podanie owoców morza. Ostrygi najczęściej podaje się na surowo, skropione sokiem z cytryny. Z krewetek, langustynek, przegrzebków, ośmiornic, mątw i kałamarnic można przygotować słynne ceviche. Danie to składa się z pokrojonych ryb lub owoców morza zamarynowanych w soku z cytryny. Do marynaty z soku cytrynowego można dodać zioła, przyprawy, drobno pokrojone warzywa oraz oliwę. Ze względu na swój charakterystyczny smak, owoce morza nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Lepszym rozwiązaniem będzie postawić na proste i kilkuskładnikowe dania. Szukając pomysłów na owoce morza, warto zainspirować się przepisami kuchni włoskiej, zwłaszcza tymi na wszelkiego rodzaju makarony oraz risotto. Makaron z sosem beszamelowym czy pomidorowym będzie doskonałym tłem dla frutti di mare.