Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wieprzowina

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Należy do najpopularniejszych mięs w Polsce, najczęściej spożywamy ją pod postacią kotletów – mielonych lub schabowych, a w sezonie grillowym króluje karkówka. Czy istnieją inne sposoby na to jak przyrządzić wieprzowinę? 

Wieprzowina – właściwości

Wieprzowina, czyli mięso ze świni, dzieli się na różne klasy, a zawartość tłuszczu zależy od części mięsa, którą spożywamy. Należy tu wymienić przede wszystkim schab, karkówkę, szynkę, słoninę, golonkę, łopatkę i polędwiczkę. Do celów spożywczych wykorzystuje się także podroby, jak choćby wątróbka. Najmniej kaloryczny będzie schab i szynka, najbardziej zaś – boczek. Schab zawiera również dużo białka, w przeciwieństwie do żeberek. W wieprzowinie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A oraz E, a także sole mineralne – sód, potas, żelazo i cynk.

Jak przyrządzić wieprzowinę

Czym doprawić wieprzowinę? Jej smak, oprócz pieprzu i soli, podkreślą takie przyprawy jak majeranek, tymianek, imbir, kolendra, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, curry, mięta oraz czosnek. Mięso można smażyć, ale także piec. Ile piec wieprzowinę? Czas i temperatura powinny być dostosowane do rodzaju mięsa. Wieprzowinę jednak piecze się najczęściej w rękawie, w temperaturze 180 stopni.