Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Kruche bitki wołowe w aromatycznym sosie to jedna z tradycyjnych przygotowywanych w polskich domach potraw z wołowiny. Tymianek, cebula i długi czas duszenia są gwarancją udanego dania.

Składniki

600 g mięsa wołowego najlepiej z udźca
1 szt. dużej cebuli
3 łyżka oliwy z oliwek do marynaty
1 ząbek czosnku
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 szt. liście laurowe
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka soli
150 ml wody
do smażenia oliwa lub olej
do smaku pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
271.75 kcal
Tłuszcz
13.63 g
Węglowodany
3 g
Błonnik
33.78 g
Białko
0.9 g
Sól
1.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka. Obrany ząbek czosnku rozgnieć. Umyte i oczyszczone mięso pokrój w cienkie plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Posyp je przyprawami i polej oliwą, całość dobrze wymieszaj wraz z cebulą i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Krok 2

Całość przełóż do worka próżniowego, użyj blendera z końcówką próżniową do usunięcia powietrza. Marynuj minimum 30 minut, możesz nawet całą noc..

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię, dodaj oliwy, bitki smaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia, usmażone przekładaj do garnka. Na końcu lekko podsmaż cebulę i czosnek, a następnie przenieś je do garnka.

Do garnka z mięsem wlej 150 ml wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 2 godziny, mięso powinno być miękkie. Jeśli ilość wody będzie zbyt mała, możesz ją uzupełnić.

Podanie:

Bitki wołowe doskonale komponują się nie tylko z ziemniakami czy kaszą, ale również kopytkami czy kluskami śląskimi. Jako dodatek możesz podać je z ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Pyszne danie :)