Bitki wołowe
![Bitki wołowe](https://akademiasmaku.pl/storage/8004/conversions/bitki-wolowe-5196-single.webp)
4 porcje
180 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Bitki wołowe
Bitki wołowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10531/conversions/T2ZZHRHKuViCfR-thumb.webp)
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka. Obrany ząbek czosnku rozgnieć. Umyte i oczyszczone mięso pokrój w cienkie plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Posyp je przyprawami i polej oliwą, całość dobrze wymieszaj wraz z cebulą i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10532/conversions/SgZggoqdubzlI6-thumb.webp)
Całość przełóż do worka próżniowego, użyj blendera z końcówką próżniową do usunięcia powietrza. Marynuj minimum 30 minut, możesz nawet całą noc..
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10533/conversions/6lMNG3wlk03f3a-thumb.webp)
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię, dodaj oliwy, bitki smaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia, usmażone przekładaj do garnka. Na końcu lekko podsmaż cebulę i czosnek, a następnie przenieś je do garnka.
Do garnka z mięsem wlej 150 ml wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 2 godziny, mięso powinno być miękkie. Jeśli ilość wody będzie zbyt mała, możesz ją uzupełnić.
Podanie:
Bitki wołowe doskonale komponują się nie tylko z ziemniakami czy kaszą, ale również kopytkami czy kluskami śląskimi. Jako dodatek możesz podać je z ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami.
Komentarze