


Kruche bitki wołowe w aromatycznym sosie to jedna z tradycyjnych przygotowywanych w polskich domach potraw z wołowiny. Tymianek, cebula i długi czas duszenia są gwarancją udanego dania.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka. Obrany ząbek czosnku rozgnieć. Umyte i oczyszczone mięso pokrój w cienkie plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Posyp je przyprawami i polej oliwą, całość dobrze wymieszaj wraz z cebulą i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Całość przełóż do worka próżniowego, użyj blendera z końcówką próżniową do usunięcia powietrza. Marynuj minimum 30 minut, możesz nawet całą noc..
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię, dodaj oliwy, bitki smaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia, usmażone przekładaj do garnka. Na końcu lekko podsmaż cebulę i czosnek, a następnie przenieś je do garnka.
Do garnka z mięsem wlej 150 ml wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 2 godziny, mięso powinno być miękkie. Jeśli ilość wody będzie zbyt mała, możesz ją uzupełnić.
Podanie:
Bitki wołowe doskonale komponują się nie tylko z ziemniakami czy kaszą, ale również kopytkami czy kluskami śląskimi. Jako dodatek możesz podać je z ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami.