Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.8 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Buraczki zasmażane to smak, którego nie da się zapomnieć! Kolejne, cudowne kulinarne wspomnienie z dzieciństwa, kojarzone szczególnie z niedzielnymi obiadami. Buraczki najczęściej podaje się z kotletem schabowym i ziemniaczkami. ☺ Przywróć dzieciństwo do swojego domu i przygotuj tradycyjne buraczki zasmażane dla siebie i swojej rodziny.

Składniki

1 kg buraków
1 łyżka mąki
2-3 łyżki masła
Sól, pieprz
Sok z połowy cytryny

Opis wykonania

Buraczki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce (najlepiej na mniejszych oczkach).

W rondelku rozgrzej masło, dodaj do niego mąkę a potem dodaj do zasmażki starte buraczki.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh

Zasmażane buraczki dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryn.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.8, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Klasyka niedzielnego obiadu, przepis idealny do schabowego :)
Małgorzata
Klasyczne buraczki to również świetna opcja, gdy mamy dużo gości - wszyscy lubią buraczki:)
MiszelPiszel
Świetnie smakują z kotletami mielonymi.
Iza
Najlepsze w zasmażanej wersji podane w klasycznym zestawie obiadowym oczywiście
Dariaa509
Buraczki idealny dodatek do każdego obiadu.
Marzenna
Podane na ciepło super smakują do kotlecików mielonych czy schabowych.
Ewusia1222
Ja podaję buraczki zawsze z mięsem i ziemniakami:) Pyszny domowy obiad
Rene
Smak równoważy inne dania. Konsystencja wyszła idealna - nie za rzadkie, nie za gęste. Świetny dodatek do obiadu. Proste w przygotowaniu, a smakują jak u babci!
Aleksandra J
Idealny dodatek do obiadu 😊
zielone_obloczki
Buraczki świetnie pasują do kotletów mielonych.
Bacardi
Z tradycyjnym mielonym połączenie idealnie :)
Lalaxo
Buraki to mój ulubiony dodatek do mięs
fiziowaaa
Idealne buraczki, pycha!