Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chałka

Opis wykonania

Przepis na chałkę z rodzynkami.

Mąkę wsypać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, cukier, wlać letnie mleko i wymieszać z odrobiną mąki. Miskę ustawić w komorze gotowania na ruszcie na poziomie 1 i pozostawić ciasto na 10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie umyć rodzynki sułtanki i sparzyć wrzątkiem. Dodać do, ciasta masło, cukier, cukier waniliowy i sól.. Dobrze wygnieść ciasto. Dodać rodzynki i dalej zagniatać, aż ciasto będzie odchodzić od brzegu miski. Gotowe ciasto jeszcze raz silnie zagnieść, podzielić na trzy równe porcje. Uformować je w trzy równe wałki i zapleść z nich chałkę. Włożyć do natłuszczonego pojemnika do gotowania. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia w komorze gotowania przez 30 minut i piec według przepisu.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy, wyrastanie ciasta, 40⁰C, rozczyn -10 minut, chałka - 30 minut, pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze 160⁰C, 30-35 minut.
Wskazówka: przed pieczeniem chałkę posypać płatkami migdałowymi, siekanymi migdałami lub grubym cukrem. Rodzynki można także zastąpić suszonymi, drobno pokrojonymi morelami.