Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny w smaku chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego

Składniki

200 g mąka żytnia razowa
250 g mąka żytnia chlebowa
410 ml woda
350 g zakwas żytni
1 łyżka sól
4 łyżka ziarna słonecznika
3 łyżka pestki dyni
3 łyżka siemię lniane
3 łyżka płatki owsiane
1 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Mąkę przekładamy do miski, dodajemy po 2 łyżki każdego ziarna, zaczynu chlebowego i dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy wody cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Blachę natłuszczamy oliwą i dno posypujemy płatkami owsianymi oraz pozostałymi ziarnami (słonecznik, dynia, siemię lniane). Przekładamy masę chlebową i pozostawiamy ją na kilka godzin (3-4h) w ciepłym miejscu. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na środkowej kratce przez ok 50 minut. Po 30 minutach pieczenia obracamy chlebek, aby się równo zarumienił. Po upieczeniu zostawiamy chleb w foremce na kilkanaście minut, żeby ostygł. Po wyciągnięciu chleba należy odczekać z 2-3h, żeby chlebek odparował- wtedy smakuje najlepiej. Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
damdlani
Mój bez siemienia lnianego, ale też pyszny. Zapach w domu nie do opisania.
zielone_obloczki
Bardzo dobry, domowy chleb.