Chleb na zakwasie z ziarnami
Opis wykonania
Delikatny w smaku chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego
Mąkę przekładamy do miski, dodajemy po 2 łyżki każdego ziarna, zaczynu chlebowego i dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy wody cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Blachę natłuszczamy oliwą i dno posypujemy płatkami owsianymi oraz pozostałymi ziarnami (słonecznik, dynia, siemię lniane). Przekładamy masę chlebową i pozostawiamy ją na kilka godzin (3-4h) w ciepłym miejscu. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na środkowej kratce przez ok 50 minut. Po 30 minutach pieczenia obracamy chlebek, aby się równo zarumienił. Po upieczeniu zostawiamy chleb w foremce na kilkanaście minut, żeby ostygł. Po wyciągnięciu chleba należy odczekać z 2-3h, żeby chlebek odparował- wtedy smakuje najlepiej. Smacznego