Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Pieczone kotlety mielone z indyka to lżejsza i zdrowsza wersja klasycznych mielonych. Są delikatne, soczyste i pełne smaku, a przy tym nie wymagają smażenia na tłuszczu. Idealne na codzienny obiad – świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą lub lekką sałatką. Dzięki pieczeniu w piekarniku są mniej kaloryczne i wyjątkowo miękkie w środku.

Składniki

400 g - mięsa mielonego z indyka
2 łyżki - natki pietruszki, drobno siekanej (lub kolendry)
2 łyżki - czarnych oliwek
6 szt. - suszonych pomidorów
1 ząbek - czosnku
1 łyżeczka - czerwonej papryki
- sól do smaku
- panko do obtoczenia
Sos
200 g - skyru naturalnego
1 łyżka - natki pietruszki siekanej (lub kolendry)

Opis wykonania

Krok 1

Drobno posiekaj oliwki, suszone pomidory, kolendrę i czosnek.

Krok 2

W misce wymieszaj mięso mielone i posiekane dodatki, dopraw solą.

Krok 3

Formuj mniejsze okrągłe kotlety i panieruj je w panko.

Krok 4

W miseczce wymieszaj skyr z kolendrą i solą.

Krok 5

Kotlety piecz w piekarniku z użyciem funkcji Air Fry przez 15 minut w 180 stopniach, po czym – 10 minut w 200 stopniach. Kotlety podawaj razem z sosem jogurtowym.

Sprawdź także: Pieczony indyk z bakaliami

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu. 



Bosh Logo
Bosh

Wskazówki i triki

  • Aby kotlety były bardziej soczyste, dodaj do masy łyżkę jogurtu naturalnego lub startą cukinię (odsączoną z nadmiaru wody).
  • Jeśli chcesz nadać im lekko orientalny charakter, dopraw je curry lub kminem rzymskim.
  • Możesz też zapiec je w sosie pomidorowym lub pieczarkowym – staną się bardziej aromatyczne.
  • Dla chrupiącej skórki posyp kotlety cienką warstwą bułki tartej przed pieczeniem.

Najczęściej zadawane pytania

Czy kotlety z indyka nie będą suche?

Nie, jeśli użyjesz mięsa z udźca (ma więcej tłuszczu) lub dodasz do masy odrobinę mleka, oliwy lub jogurtu.

Czy można użyć mięsa z filetu?

Tak, ale warto dodać tłuszcz lub warzywa (np. startą marchewkę), aby kotlety były bardziej soczyste.

Czy mogę je zamrozić?

Tak – zarówno surowe, jak i upieczone kotlety można zamrozić. Przed odgrzaniem w piekarniku lub na patelni rozmroź je w lodówce.

Czy mogę je upiec razem z warzywami?

Oczywiście – obłędnie smakują pieczone z ziemniakami, papryką, marchewką lub cukinią.

Jak długo można przechowywać kotlety po upieczeniu?

W lodówce do 2 dni – najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Sprawdź także: Indyk pieczony w całości

Porada Szefa

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych