Pieczone kotlety mielone z indyka
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Pieczone kotlety mielone z indyka
Pieczone kotlety mielone z indyka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drobno posiekaj oliwki, suszone pomidory, kolendrę i czosnek.
W misce wymieszaj mięso mielone i posiekane dodatki, dopraw solą.
Formuj mniejsze okrągłe kotlety i panieruj je w panko.
W miseczce wymieszaj skyr z kolendrą i solą.
Kotlety piecz w piekarniku z użyciem funkcji Air Fry przez 15 minut w 180 stopniach, po czym – 10 minut w 200 stopniach. Kotlety podawaj razem z sosem jogurtowym.
Sprawdź także: Pieczony indyk z bakaliami
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Wskazówki i triki
- Aby kotlety były bardziej soczyste, dodaj do masy łyżkę jogurtu naturalnego lub startą cukinię (odsączoną z nadmiaru wody).
- Jeśli chcesz nadać im lekko orientalny charakter, dopraw je curry lub kminem rzymskim.
- Możesz też zapiec je w sosie pomidorowym lub pieczarkowym – staną się bardziej aromatyczne.
- Dla chrupiącej skórki posyp kotlety cienką warstwą bułki tartej przed pieczeniem.
Najczęściej zadawane pytania
Czy kotlety z indyka nie będą suche?
Nie, jeśli użyjesz mięsa z udźca (ma więcej tłuszczu) lub dodasz do masy odrobinę mleka, oliwy lub jogurtu.
Czy można użyć mięsa z filetu?
Tak, ale warto dodać tłuszcz lub warzywa (np. startą marchewkę), aby kotlety były bardziej soczyste.
Czy mogę je zamrozić?
Tak – zarówno surowe, jak i upieczone kotlety można zamrozić. Przed odgrzaniem w piekarniku lub na patelni rozmroź je w lodówce.
Czy mogę je upiec razem z warzywami?
Oczywiście – obłędnie smakują pieczone z ziemniakami, papryką, marchewką lub cukinią.
Jak długo można przechowywać kotlety po upieczeniu?
W lodówce do 2 dni – najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Sprawdź także: Indyk pieczony w całości
Komentarze