Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pudding chia z pistacjami, granolą i musem malinowym

Pudding chia z pistacjami, granolą i musem malinowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Szukasz zdrowego, lekkiego i pełnego smaku deseru? Pudding chia z pistacjami, granolą i musem malinowym to świetna propozycja na pożywne śniadanie lub słodką przekąskę, która dostarczy Ci mnóstwo wartości odżywczych. Przygotowanie tego pysznego deseru jest banalnie proste – wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Przekonaj się, jak łatwo możnesz połączyć zdrowie i smak w jednym deserze!

Składniki

5 łyżek - nasion chia
250 ml - mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego lub sojowego)
2 łyżki - pasty pistacjowej
4 łyżki - granoli
150 g - malin (świeże lub mrożone)
- listki mięty do dekoracji

Opis wykonania

składniki na pudding

Nasiona chia to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega-3 wspierających zdrowie serca i mózgu. Aby przyrządzić pudding chia z pistacjami, granolą i musem malinowym, wlej mleko roślinne do rondelka i lekko podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłe mleko przyspieszy proces pęcznienia nasion chia. Zawierają one duże ilości błonnika, dzięki czemu ułatwiają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i dają uczucie sytości na długo.

Wsyp nasiona chia do mleka, dodaj miód (lub cukier) oraz pastę pistacjową. Pistacje są źródłem antyoksydantów, luteiny wspierającej wzrok oraz zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.

Dokładnie wymieszaj całość trzepaczką lub łyżką, aby nasiona nie zbijały się w grudki. Gotuj mieszankę przez około 5 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Przełóż pudding do miski i odstaw do przestudzenia.

krok 3

Przełóż maliny do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Możesz przetrzeć mus przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać gładszą konsystencję. Jeśli używasz mrożonych owoców, pozostaw je na kilka minut w temperaturze pokojowej lub podgrzej lekko w rondelku. Maliny zawierają dużo witaminy C i antocyjanów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność.

krok 4

Do szklanek lub miseczek nałóż ostudzony pudding chia. Posyp wierzch warstwą granoli i polej musem malinowym. Udekoruj deser listkami świeżej mięty. Jeśli masz czas, wstaw deser do lodówki na 15–30 minut, aby smaki lepiej się przegryzły.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny. 



Bosh Logo
Bosh

Wskazówki:

  • Jak uzyskać idealną konsystencję puddingu? Jeśli pudding jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę nasion chia i pozostaw na kilka minut. Natomiast, jeśli pudding jest za gęsty, dolej odrobinę mleka roślinnego i ponownie wymieszaj.
  • Możesz przyspieszyć proces pęcznienia nasion. Zmiel nasiona chia przed dodaniem ich do mleka – dzięki temu pudding szybciej zgęstnieje. Ponadto użyj ciepłego mleka zamiast zimnego – to również skróci czas pęcznienia.
  • Wzbogać smak puddingu, dodając odrobinę ekstraktu waniliowego lub cynamonu do mleka przed wymieszaniem z nasionami chia.
  • Pudding chia można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej przygotować go wieczorem, aby rano był gotowy na śniadanie.
  • Aby zastąpić w przepisie gotową granolę, możesz użyć orzechów, prażonych migdałów lub wiórków kokosowych.

Najczęściej zadawane pytania

Czy pudding chia można zamrozić?

Tak, pudding chia możesz zamrozić w szczelnych pojemnikach i przechowywać w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Później możesz go rozmrozić, wkładając do lodówki na całą noc lub wyciągając na godzinę na blat, co pozwoli mu uzyskać temperaturę pokojową.

Czy nasiona chia mogą powodować alergię?

Po zjedzeniu nasion chia u większości osób nie występują objawy alergii. Jednak, jeśli masz alergię na przykład na miętę, skonsultuj się z lekarzem.

Czy pudding chia jest odpowiedni dla dzieci?

Tak! Jest lekkostrawny i bogaty w składniki odżywcze, szczególnie w błonnik. Tym samym korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Czy pudding chia można podawać na ciepło?

Tak, pudding można delikatnie podgrzać w rondelku lub mikrofalówce, ale nie powinno się go gotować. Nasiona chia pod wpływem wysokiej temperatury tracą wartości odżywcze.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych