Pudding chia z pistacjami, granolą i musem malinowym

2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Pudding chia z pistacjami, granolą i musem malinowym
Pudding chia z pistacjami, granolą i musem malinowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Nasiona chia to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega-3 wspierających zdrowie serca i mózgu. Aby przyrządzić pudding chia z pistacjami, granolą i musem malinowym, wlej mleko roślinne do rondelka i lekko podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłe mleko przyspieszy proces pęcznienia nasion chia. Zawierają one duże ilości błonnika, dzięki czemu ułatwiają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i dają uczucie sytości na długo.
Wsyp nasiona chia do mleka, dodaj miód (lub cukier) oraz pastę pistacjową. Pistacje są źródłem antyoksydantów, luteiny wspierającej wzrok oraz zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.
Dokładnie wymieszaj całość trzepaczką lub łyżką, aby nasiona nie zbijały się w grudki. Gotuj mieszankę przez około 5 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Przełóż pudding do miski i odstaw do przestudzenia.

Przełóż maliny do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Możesz przetrzeć mus przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać gładszą konsystencję. Jeśli używasz mrożonych owoców, pozostaw je na kilka minut w temperaturze pokojowej lub podgrzej lekko w rondelku. Maliny zawierają dużo witaminy C i antocyjanów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność.

Do szklanek lub miseczek nałóż ostudzony pudding chia. Posyp wierzch warstwą granoli i polej musem malinowym. Udekoruj deser listkami świeżej mięty. Jeśli masz czas, wstaw deser do lodówki na 15–30 minut, aby smaki lepiej się przegryzły.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Wskazówki:
- Jak uzyskać idealną konsystencję puddingu? Jeśli pudding jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę nasion chia i pozostaw na kilka minut. Natomiast, jeśli pudding jest za gęsty, dolej odrobinę mleka roślinnego i ponownie wymieszaj.
- Możesz przyspieszyć proces pęcznienia nasion. Zmiel nasiona chia przed dodaniem ich do mleka – dzięki temu pudding szybciej zgęstnieje. Ponadto użyj ciepłego mleka zamiast zimnego – to również skróci czas pęcznienia.
- Wzbogać smak puddingu, dodając odrobinę ekstraktu waniliowego lub cynamonu do mleka przed wymieszaniem z nasionami chia.
- Pudding chia można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej przygotować go wieczorem, aby rano był gotowy na śniadanie.
- Aby zastąpić w przepisie gotową granolę, możesz użyć orzechów, prażonych migdałów lub wiórków kokosowych.
Najczęściej zadawane pytania
Czy pudding chia można zamrozić?
Tak, pudding chia możesz zamrozić w szczelnych pojemnikach i przechowywać w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Później możesz go rozmrozić, wkładając do lodówki na całą noc lub wyciągając na godzinę na blat, co pozwoli mu uzyskać temperaturę pokojową.
Czy nasiona chia mogą powodować alergię?
Po zjedzeniu nasion chia u większości osób nie występują objawy alergii. Jednak, jeśli masz alergię na przykład na miętę, skonsultuj się z lekarzem.
Czy pudding chia jest odpowiedni dla dzieci?
Tak! Jest lekkostrawny i bogaty w składniki odżywcze, szczególnie w błonnik. Tym samym korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
Czy pudding chia można podawać na ciepło?
Tak, pudding można delikatnie podgrzać w rondelku lub mikrofalówce, ale nie powinno się go gotować. Nasiona chia pod wpływem wysokiej temperatury tracą wartości odżywcze.
Komentarze