Zupa zalewajka
4 porcje
Średnie
Składniki
Zalewajka
Zalewajka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak ugotować zalewajkę w klasycznej wersji? Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą (tak aby woda zakrywała ziemniaki na ok. 2 cm wysokości) dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
Wywar zalewamy żurem, przyprawiamy solą i pieprzem. Żur można przygotować bezpośrednio przed gotowaniem – wystarczy wymieszać zakwas chlebowy z mąką, wodą, śmietaną oraz majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Alternatywę stanowi żurek pozostały po daniach wielkanocnych lub też domowy zakwas na żur.
Na koniec gotowania wlewamy śmietanę 30% i polewamy całość roztopioną słoniną ze skwarkami. Tradycyjna zalewajka powinna się lekko zagęścić.
>> Sprawdź wszystkie sposoby na zagęszczenie zupy
Domowa zalewajka może być podawana z dodatkiem grzybów – te należy wcześniej umyć i wymoczyć przez około godzinę, a następnie gotować pokrojone w drobną kostkę z ziemniakami.
Komentarze