Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska składająca się z ugotowanych ziemniaków zalanych przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Dowiedz się, jak przygotować ją w klasycznej wersji i z dodatkiem mięsa! Co ciekawe, tradycyjna zalewajka została w 2009 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych.

Składniki

1 1/2 l woda
3/4 kg ziemniaki
1/2 l żurek (z domowego zakwasu)
150 ml śmietana 30%
1 garść świeży zielony koperek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
4 łyżka roztopiona słonina ze skwarkami
2 szt. ząbek czosnku

Opis wykonania

Jak ugotować zalewajkę w klasycznej wersji? Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą (tak aby woda zakrywała ziemniaki na ok. 2 cm wysokości) dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.

Wywar zalewamy żurem, przyprawiamy solą i pieprzem. Żur można przygotować bezpośrednio przed gotowaniem – wystarczy wymieszać zakwas chlebowy z mąką, wodą, śmietaną oraz majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Alternatywę stanowi żurek pozostały po daniach wielkanocnych lub też domowy zakwas na żur.

Na koniec gotowania wlewamy śmietanę 30% i polewamy całość roztopioną słoniną ze skwarkami. Tradycyjna zalewajka powinna się lekko zagęścić.

>> Sprawdź wszystkie sposoby na zagęszczenie zupy

Domowa zalewajka może być podawana z dodatkiem grzybów – te należy wcześniej umyć i wymoczyć przez około godzinę, a następnie gotować pokrojone w drobną kostkę z ziemniakami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych