Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa zalewajka

Opis wykonania

Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska składająca się z ugotowanych ziemniaków zalanych przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Dowiedz się, jak przygotować ją w klasycznej wersji i z dodatkiem mięsa! Co ciekawe, tradycyjna zalewajka została w 2009 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych.

  1. Jak ugotować zalewajkę w klasycznej wersji? Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą (tak aby woda zakrywała ziemniaki na ok. 2 cm wysokości) dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.

  2. Wywar zalewamy żurem, przyprawiamy solą i pieprzem. Żur można przygotować bezpośrednio przed gotowaniem – wystarczy wymieszać zakwas chlebowy z mąką, wodą, śmietaną oraz majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Alternatywę stanowi żurek pozostały po daniach wielkanocnych lub też domowy zakwas na żur.

  3. Na koniec gotowania wlewamy śmietanę 30% i polewamy całość roztopioną słoniną ze skwarkami. Tradycyjna zalewajka powinna się lekko zagęścić.

    >> Sprawdź wszystkie sposoby na zagęszczenie zupy

  4. Domowa zalewajka może być podawana z dodatkiem grzybów – te należy wcześniej umyć i wymoczyć przez około godzinę, a następnie gotować pokrojone w drobną kostkę z ziemniakami.

Bosch do kuchni