Zupa cebulowa
3 porcje
20 min
Łatwe
4.67 (Ilość ocen: 3)
Gęsta, rozgrzewająca, aromatyczna, i co ważne, zdrowa zupa cebulowa to świetna propozycja na zimowe dni. Wywodząca się z tradycyjnej kuchni francuskiej, zupa cebulowa przeszła u nas różnego rodzaju, mniejsze lub większe, metamorfozy i aktualnie możemy ją przygotować na rozmaite sposoby. W każdej wersji pozostaje niezmiennie pyszna i sycąca. U nas znajdziesz prosty, tradycyjny przepis na zupę cebulową, którą przygotujesz w, dosłownie, 20 minut.
Składniki
2 litry wody (lub wcześniej przygotowanego mięsnego wywaru)
kostka rosołowa
5-6 cebul średniej wielkości
3 łyżki masła
sól, pieprz, tymianek
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę obierz i drobno pokrój.
Masło rozgrzej w garnku, dodaj cebulę i duś pod przykryciem aż zmięknie i zacznie się rozpadać. W międzyczasie dolej niewielką ilość wody, aby zawartość się nie przypaliła.
Porada
Rozgrzewające właściwości zupy cebulowej podkreślisz dodając odrobinę (świeżego lub sproszkowanego) imbiru.
Cebulę przełóż do większego garnka i zalej wywarem. Gotuj wszystko jeszcze kilkanaście minut. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną suszonego tymianku.
Tak przygotowaną zupę możesz podawać w tej formie lub zblendować, jeśli jest taka konieczność.
Komentarze