Drób
Dania z drobiu są coraz chętniej przyrządzane przez Polaków z wielu powodów. Po pierwsze, mięso drobiowe jest znacznie chudsze i mniej kaloryczne od wołowiny czy wieprzowiny. Lekkie potrawy z indykiem czy kurczakiem sprawdzą się zarówno jako codzienny obiad, jak i wieczorne przyjęcie. Wystarczy jedynie odpowiednio zmodyfikować przepis.
Do drobiu zaliczamy:
- kury,
- gęsi,
- indyki,
- kaczki,
- gołębie,
- perliczki.
Najlepsze dania z drobiu
Drób doskonale sprawdzi się na uroczyste kolacje i specjalne okazje. Wtedy najlepiej sięgnąć po gęś, kaczkę lub indyka.
Jakie połączenia sprawdzą się najlepiej? Gęś lubi się z pomarańczami, z kolei kaczka z jabłkami lub malinami, np. w postaci musu czy sosu. Indyka z kolei można nafaszerować śliwką. Takie mięsno-owocowe połączenia świetnie się sprawdzają. Drób dobrze łączy się także z sosami na bazie grzybów. Indyka można upiec w całości (jak kaczkę i gęś) lub przygotować z niego roladki z warzywnym farszem. Co włożyć do środka? Inspiracją mogą być roladki z indyka z farszem szpinakowym z dodatkiem sera feta i suszonych pomidorów, lub roladki drobiowe z pieczarkami żółtym serem, a jeśli lubisz egzotyczne smaki, połącz kurczaka z ananasem – możliwości jest naprawdę wiele!
Sprawdź poniższe przepisy i znajdź mnóstwo inspiracji na pyszne dania z drobiu.