Orientalne
Sosy orientalne pasują zarówno do dań na gorąco, jak i na zimno. Można użyć ich, aby nadać wyrazisty smak i aromat mięsom, rybom, owocom morza oraz wszelkim warzywom, sałatkom i sajgonkom. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dobry sos orientalny, który oczaruje podniebienia gości to tutaj znajdziesz odpowiedź!
Rodzaje sosów orientalnych
Odpowiedni sos orientalny z powodzeniem zastąpi keczup czy musztardę i wzbogaci smak różnych przekąsek ryb czy warzyw. Co więcej mięso zamarynowane z dodatkiem takiego sosu jest o wiele bardziej kruche i soczyste. Do głównych rodzajów należą sosy sojowe, ostrygowe, rybne, sosy z czarnej fasoli, jak i słodko-ostre. Każdy z wymienionych sosów ma inną konsystencję i smak zależnie od kraju pochodzenia i receptury.
Przyprawy do sosów orientalnych
Przegląd przypraw do sosów orientalnych należy od kurkumy, która jest lekiem na wiele dolegliwości i daje sosom i potrawom znakomity aromat. Kolejną popularną przyprawą jest kardamon, najczęściej stosowana w kuchni indyjskiej. Wspólnie z kurkumą wchodzą w skład mieszanki przypraw o nazwie curry, którą dodaje się do sosów słodko-ostrych.