Piekarniki
Piekarnik to ważna część wyposażenia każdej kuchni. Nowoczesne modele posiadają wiele funkcji, które ułatwiają pieczenie i skracają jego czas. A przecież wielu z nas zależy na łatwym i szybkim przygotowywaniu potraw. Dania z piekarnika nie muszą być „zwykłe”. Mięsa pieczone w piekarniku będą aromatyczne, soczyste i delikatne, jeśli piecze się je przez odpowiedni czas. Do tego celu w nowoczesnych piekarnikach stosuje się czujniki temperatury. Mierzą ją w kilku miejscach mięsa, kontrolując czas i moc grzania. Wszystko po to, żeby kolacja czy obiad z piekarnika były pyszne. A gwarancją dobrego smaku są sprawdzone przepisy. Takie właśnie zebraliśmy w tej sekcji Akademii Smaku. Poznaj nasze pomysły na dania z piekarnika.
Jak dodać pary w swojej kuchni? Korzystając z piekarnika z funkcją pary. Takie pieczenie pozwala składnikom zachować jak najwięcej substancji odżywczych. Potrawy są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Innym udogodnieniem są sensory utrzymujące odpowiedni poziom wilgotności w piekarniku. Zapobiega to wysychaniu pieczonego ciasta i zachowuje wilgotność w środku. Takie ciasta są najsmaczniejsze, prawda? Sprawdź nasze przepisy na ciasta, które udadzą się w każdym piekarniku: fit ciasto z batatów lub bardziej kaloryczny suflet pistacjowy albo buraczkowe mufinki. Co powiesz na danie z piekarnika w formie chipsów z pasternaku albo faszerowanych kwiatów cukinii? Jesteśmy pewni, że nasze przepisy sprawią Ci przyjemność. Smacznego!