Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ryż

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Historia ryżu sięga 6,5 tys. lat p.n.e. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Najprawdopodobniej dziko rosnący ryż można było spotkać w Azji i Ameryce Północnej. Dziś znamy niemal 8 tys. gatunków ryżu o różnej wielkości, kształcie i kolorze. Doceniany jest jako źródło energii. Mogą go spożywać również osoby z nietolerancją glutenu. Dania z ryżu powinny się znaleźć w menu osób na dietach odchudzających, ponieważ produkt ten zapewnia na długo uczucie sytości przy niewielkiej kaloryczności.

Co zrobić z ryżu?

Oprócz dodatku do drugiego dania i pomidorowej z ryżem, na świecie istnieje mnóstwo dań z tym produktem w roli głównej. Popularność zyskał dzięki daniom orientalnym i zagranicznym – mowa tu przede wszystkim o sushi i włoskim risotto. Pomysły na ryż w kuchni są wszechstronne, dzięki neutralnemu smakowi ryż nadaje się do dań słodkich, np. ryżu z jabłkami, puddingów, ale także jako dodatek do mięs, ryb i warzyw czy składnik sałatek, dodatek do zup i zapiekanek. W zależności od gatunku ryżu, ziarenka mogą być miękkie i kleiste lub lekko twarde. Kolorowy ryż efektownie prezentuje się w charakterze dodatku lub w sałatkach.