Surówki
Surówki są potrawą ogólnoświatową, która powstaje z surowych warzyw lub owoców. Surówkę warzywną przyrządza się krojąc świeże warzywa, które wyróżniają się jakością, smakiem i zdrowym wyglądem. Czasami uzupełnia się ją warzywami konserwowanymi, mrożonymi, kwaszonymi i blanszowanymi. Do smaku przyprawia się: solą, pieprzem, naturalnymi lub suszonymi ziołami oraz innymi dodatkami, np. cukrem, oliwkami, rodzynkami, żurawiną. Całość polewa się: kwaskiem cytrynowym, musztardą, octem winnym, octem balsamicznym, oliwą, olejem lub sokiem z cytryny. Do sałatek owocowych używa się świeżych owoców, a całość skrapia sokiem z limonki lub cytryny.
Przepisy na surówki do obiadu
Liczba przepisów na surówki jest ogromna. W tworzeniu swoich dań można podeprzeć się gotowym przepisem lub stworzyć coś na bazie własnej inwencji twórczej. Najpopularniejsze są surówki z kapusty – pekińskiej, białej i czerwonej oraz z łatwo dostępnych warzyw sezonowych.
Z czego zrobić surówkę na obiad?
Surówki obiadowe są niezawodną potrawą i potrafią całkowicie odmienić danie główne.
Najsmaczniejsze surówki obiadowe to te, które przyrządzane są z sezonowych produktów. Zmieniają swój wygląd i skład w zależności od pory roku. W pełni sezonu świeżość warzyw jest zdecydowanie większa niż w okresie zimowym, a jesienią najlepiej smakują surówki z warzyw przetworzonych – np. z kiszonej kapusty, z ogórków konserwowych, buraczki na ciepło lub mrożona marchewka z groszkiem. Najczęściej wybierane warzywa na surówkę to: ogórek, pomidor, marchewki, rzodkiewki, papryki, seler, por czy brokuł. Dla urozmaicenia można zastosować również coś słodszego, np. pomarańczę, ananasa i dynię.
Pamiętaj, że surówka do obiadu to także solidna porcja witamin, której nie zastąpisz mięsem, ziemniakami czy ryżem. Warto włączyć ją do codziennego menu.