


Tradycyjny kotlet pożarski zna każdy z nas. Czasem warto do tradycyjnego przepisu dodać świeże zioła, które zdecydowanie wzbogacą aromat i uczynią z nasze danie bardziej interesującym i smacznym.
Piersi z kurczaka umyj, oczyść, zmiel za pomocą przystawki do mielenia mięsa w robocie kuchennym OptiMUM.
Obrane ziemniaki ugotuj na płycie grzewczej do miękkości, odcedź, dodaj masło i mleko. Tłuczkiem do ziemniaków rozbijaj i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą do smaku.
Bułkę namocz w mleku na ok. 10 minut, odciśnij z nadmiaru mleka. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekany tymianek, jajka, bułkę, dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.
Uformuj 4 kotlety, obtocz je w bułce tartej.
Smaż na maśle klarowanym na złoto z każdej strony.
Kotlet pożarski doskonale pasuje do ziemniaków i mizerii, choć można go również podawać z bukietem warzyw na parze.