Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tradycyjny kotlet pożarski zna każdy z nas. Czasem warto do tradycyjnego przepisu dodać świeże zioła, które zdecydowanie wzbogacą aromat i uczynią z nasze danie bardziej interesującym i smacznym.

Składniki

600 g piersi z kurczaka
1 kajzerka
2 jajka
1 łyżeczka posiekanego tymianku
bułka tarta
szklanka mleka
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia

Puree:
8 ziemniaków typ mączysty
4 łyżki masła
100 ml mleka
sól do smaku

Opis wykonania

Piersi z kurczaka umyj, oczyść, zmiel za pomocą przystawki do mielenia mięsa w robocie kuchennym OptiMUM.

Obrane ziemniaki ugotuj na płycie grzewczej do miękkości, odcedź, dodaj masło i mleko. Tłuczkiem do ziemniaków rozbijaj i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą do smaku.

Bułkę namocz w mleku na ok. 10 minut, odciśnij z nadmiaru mleka. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekany tymianek, jajka, bułkę, dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.

Uformuj 4 kotlety, obtocz je w bułce tartej. 

Smaż na maśle klarowanym na złoto z każdej strony.

Kotlet pożarski doskonale pasuje do ziemniaków i mizerii, choć można go również podawać z bukietem warzyw na parze.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie klasycznie, z ziemniakami I ogórkiem kiszonym