Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kotlet pożarski z tymiankiem

Opis wykonania

Tradycyjny kotlet pożarski zna każdy z nas. Czasem warto do tradycyjnego przepisu dodać świeże zioła, które zdecydowanie wzbogacą aromat i uczynią z nasze danie bardziej interesującym i smacznym.

Kotlet pożarski z tymiankiem - krok 1

Piersi z kurczaka umyj, oczyść, zmiel za pomocą przystawki do mielenia mięsa w robocie kuchennym OptiMUM.

Kotlet pożarski z tymiankiem - krok 2

Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź, dodaj masło i mleko. Tłuczkiem do ziemniaków rozbijaj i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą do smaku.

Bułkę namocz w mleku na ok 10 minut, odciśnij z nadmiaru mleka. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekany tymianek, jajka, bułkę, dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.

Kotlet pożarski z tymiankiem - krok 3

Uformuj 4 kotlety, obtocz je w bułce tartej. 

Smaż na maśle klarowanym na złoto z każdej strony.