Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tom Yum

Opis wykonania

Zupa tajska Tom yum

1.Obierz i oczyść z ciemnych żyłek krewetki, pozostawiając całe ogony. 2. Rozgrzej olej w dużej patelni. Smaż same skorupki i łby krewetek przez 5 min, mieszając, aż zmienią kolor na intensywnie różowy. 3. Dolej l szklankę wody i dodaj pastę curry, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Dolej resztę wody i znów doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 min. Przecedź wywar przez sitko do miski, resztę wyrzuć. 3. Przelej wywar na tę samą, oczyszczoną patelnię. Dodaj koncentrat z tamaryndowca, trawę cytrynową, kurkumę, chili, imbir, liście cytrynowe i cukier, doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 2 min, cały czas mieszając. Zmniejsz płomień, dodaj grzyby i gotuj jeszcze 3 min. Dorzuć obrane krewetki i gotuj, mieszając, aż zmienią kolor. Zdejmij z ognia, dodaj sos i sok. Podawaj zupę udekorowaną listkami mięty i kolendry.