Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa tajska Tom yum

Składniki

900 g krewetki królewskie
1 łyżka olej
6 szklanka woda
1 łyżka czerwona pasta curry
1 łyżka tamaryndowiec pasta
2 łyżka trawa cytrynowa
1 łyżeczka mielona kurkuma
2 szt. czerwone chili
1 łyżka imbir świeży starty
6 szt. liście limonki kaffir
1 łyżeczka cukier
100 g shitake
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka sos rybny
1 garść kolendra
1 garść mięta

Opis wykonania

1.Obierz i oczyść z ciemnych żyłek krewetki, pozostawiając całe ogony. 2. Rozgrzej olej w dużej patelni. Smaż same skorupki i łby krewetek przez 5 min, mieszając, aż zmienią kolor na intensywnie różowy. 3. Dolej l szklankę wody i dodaj pastę curry, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Dolej resztę wody i znów doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 min. Przecedź wywar przez sitko do miski, resztę wyrzuć. 3. Przelej wywar na tę samą, oczyszczoną patelnię. Dodaj koncentrat z tamaryndowca, trawę cytrynową, kurkumę, chili, imbir, liście cytrynowe i cukier, doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 2 min, cały czas mieszając. Zmniejsz płomień, dodaj grzyby i gotuj jeszcze 3 min. Dorzuć obrane krewetki i gotuj, mieszając, aż zmienią kolor. Zdejmij z ognia, dodaj sos i sok. Podawaj zupę udekorowaną listkami mięty i kolendry.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych