Tom Yum
4 porcje
Średnie
Zupa tajska Tom yum
Składniki
900 g krewetki królewskie
1 łyżka olej
6 szklanka woda
1 łyżka czerwona pasta curry
1 łyżka tamaryndowiec pasta
2 łyżka trawa cytrynowa
1 łyżeczka mielona kurkuma
2 szt. czerwone chili
1 łyżka imbir świeży starty
6 szt. liście limonki kaffir
1 łyżeczka cukier
100 g shitake
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka sos rybny
1 garść kolendra
1 garść mięta
Tom Yum
Tom Yum
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1.Obierz i oczyść z ciemnych żyłek krewetki, pozostawiając całe ogony.
2. Rozgrzej olej w dużej patelni. Smaż same skorupki i łby krewetek przez 5 min, mieszając, aż zmienią
kolor na intensywnie różowy.
3. Dolej l szklankę wody i dodaj pastę curry, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Dolej resztę
wody i znów doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 min. Przecedź wywar przez sitko
do miski, resztę wyrzuć.
3. Przelej wywar na tę samą, oczyszczoną patelnię. Dodaj koncentrat z tamaryndowca, trawę cytrynową,
kurkumę, chili, imbir, liście cytrynowe i cukier, doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 2 min, cały czas mieszając.
Zmniejsz płomień, dodaj grzyby i gotuj jeszcze 3 min. Dorzuć obrane krewetki i gotuj, mieszając, aż zmienią
kolor. Zdejmij z ognia, dodaj sos i sok. Podawaj zupę udekorowaną listkami mięty i kolendry.
Komentarze