Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tom Yum

Opis wykonania

Zupa tajska Tom yum

1.Obierz i oczyść z ciemnych żyłek krewetki, pozostawiając całe ogony.
2. Rozgrzej olej w dużej patelni. Smaż same skorupki i łby krewetek przez 5 min, mieszając, aż zmienią
kolor na intensywnie różowy.
3. Dolej l szklankę wody i dodaj pastę curry, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Dolej resztę
wody i znów doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 min. Przecedź wywar przez sitko
do miski, resztę wyrzuć.
3. Przelej wywar na tę samą, oczyszczoną patelnię. Dodaj koncentrat z tamaryndowca, trawę cytrynową,
kurkumę, chili, imbir, liście cytrynowe i cukier, doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 2 min, cały czas mieszając.
Zmniejsz płomień, dodaj grzyby i gotuj jeszcze 3 min. Dorzuć obrane krewetki i gotuj, mieszając, aż zmienią
kolor. Zdejmij z ognia, dodaj sos i sok. Podawaj zupę udekorowaną listkami mięty i kolendry.