Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasteczka

Ciasteczka

Ciasteczka to wyrób cukierniczy, który przybiera różne smaki, wielkości i kształty. Przygotowuje się je w różny sposób i z różnego rodzaju ciasta, np. kruchego, drożdżowego, francuskiego. Mogą być dekorowane...

Czytaj więcej
Ciasteczka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ciasteczka to wyrób cukierniczy, który przybiera różne smaki, wielkości i kształty. Przygotowuje się je w różny sposób i z różnego rodzaju ciasta, np. kruchego, drożdżowego, francuskiego. Mogą być dekorowane lukrem, kremami, bitą śmietaną lub owocami. Ciasteczka mogą mieć również formę przekładaną masą kremową lub być przekręcane przez maszynkę do mięsa, tworząc długie i wąskie paski.

Rodzaje ciasteczek

Ciasteczka kruche i ciasteczka maślane są najchętniej przygotowywaną formą ciastek. Są także głównym elementem Bożego Narodzenia. Ciasteczka świąteczne w kruchej lub maślanej postaci przybierają w tym czasie kształty choinek, gwiazdek, bałwanków i dzwonków. Należy wyróżnić także ciasteczka czekoladowe, owocowe oraz orientalne ciasteczka z wróżbą.

Ciastka w wersji fit

Fit ciasteczka można wykonać bez dodatku mąki lub jajek. Kruche ciasteczka w typie fit mogą składać się z płatków owsianych, orzechów, bakalii, syropu klonowego, ekstraktu z wanilii cynamonu oraz gorzkiej czekolady.  Fit ciasteczka można zrobić również z mąki owsianej lub orkiszowej, masła orzechowego, musu jabłkowego oraz cukru trzcinowego. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać. Suche składniki zostaną sklejone przez roztopiony cukier, oleje, syrop czy czekoladę, a kruchość ciastek zostanie utrzymana dzięki otrębom lub orzechom.

Przepis na ciasteczka

Składniki na maślane kruche ciasteczka to mąka, cukier lub cukier puder, jajka, proszek do pieczenia, margaryna, cukier waniliowy lub aromat do nadania wyjątkowego smaku i zapachu. Całość zagniatamy i trzymamy chwilę w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kształty. Układamy na blasze i pieczemy do uzyskania złotego koloru (15-20 min.). Do przepisu można dodać śmietanę, sól, kremowy twaróg, sodę oczyszczoną oraz rodzynki, nasiona słonecznika lub startą skórkę pomarańczy, cytryny czy limonki.

 

Różnego rodzaju ciasteczka doskonale sprawdzą się na imprezach, spotkaniach ze znajomymi, piknikach i grillach. Warto zawsze mieć w domu składniki na ciasteczka, by szybko je przygotować, gdy zaskoczą nas goście.