Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mięso

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Żeberka z grilla
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Nasi goreng
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1

Knysza
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Boczek pieczony
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Pasztet drobiowy
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

165 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Krokiety z mięsem
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Kotlet de volaille
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Chinkali
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.67

Ligawa wołowa
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.56

Ryba z piekarnika
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4

Zupa fasolowa
Ilośc porcji

5

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

 

Mięso to właściwie podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Kotlet schabowy po przecież niekwestionowany ulubieniec niedzielnych obiadów. Popularnością cieszą też różnego rodzaju rolady, pieczenie czy mięsne przysmaki z grilla w postaci kiełbas i karkówek. Dania mięsne są więc jednymi z najbardziej pożądanych potraw. Jeśli szukasz inspiracji na obiady z mięsem – dobrze trafiłeś!

Mięso – właściwości

W mięsie znajdziemy podstawowe źródło dobrze przyswajalnego białka (białko zwierzęce), które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki spożywaniu mięsa dostarczymy też wszystkie witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto mieć to na uwadze rezygnując ze spożywania mięsa, by odpowiednio suplementować ten rodzaj witamin – szczególnie witaminę B12. Mięso jest też bogate w magnez, fosfor i cynk.

Jakie są rodzaje mięsa?

Podstawowy podział rozróżnia mięso na czerwone i białe. Do mięsa czerwonego zaliczamy:

  • wołowinę,

  • wieprzowinę,

  • baraninę,

  • jagnięcinę,

  • cielęcinę,

  • dziczyznę.

Natomiast białe mięso to:

  • indyk

  • kurczak

  • kaczka

  • gęś

Jak wybrać dobre mięso?

Najważniejsze, by mięso, które chcemy przyrządzić było świeże. Możemy to poznać po kolorze, zapachu i strukturze produktu. Jeśli czujemy dziwny, lekko kwaśny lub nieprzyjemny zapach to znaczy, że mięso jest już stare i nie nadaje się do spożycia. Powinno mieć także sprężystą strukturę. Jeśli na mięsie znajduje się nalot (np. biały) lub jest ono otoczone śliską powłoką, należy zrezygnować z jego przyrządzania.