Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pasty kanapkowe

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Choć pasty kanapkowe nie są wynalazkiem ostatnich lat, to właśnie teraz przeżywają prawdziwy renesans. Smarujemy pieczywo zarówno pastami znanymi z czasów dzieciństwa: sardynek z twarożkiem, jajecznej czy domowym paprykarzem, ale też niezwykle popularnymi w ostatnim czasie pastami z roślin strączkowych.

Z czego zrobić pasty kanapkowe?

Pasta kanapkowa z jajkiem to klasyk, który do dziś przygotowuje się w wielu domach, zamiast tradycyjnego składu: jajko na twardo, ser żółty, majonez, szczypiorek warto spróbować pasty kanapkowej w nieco zdrowszej wersji: jajko na twardo, awokado, czosnek, oliwa z oliwek.

Wegetariańskie pomysły na pasty kanapkowe wykorzystują głównie rośliny strączkowe – ciecierzyca jest podstawą hummusu, biała fasola wegetariańskiego smalczyku z jabłkiem i majerankiem, z czarnych oliwek z jajkiem, z zielonego groszku, bobu lub pieczonych buraków. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co na talerzu – szybka pasta kanapkowa ze zblendwanych strączków czy pieczonych buraków, pesto zamieni zwykłe kanapki w zdrową kolację.

Pasty kanapkowe na imprezę

Przygotujesz je z połączenia pieczonego i wędzonego łososia z dodatkiem masła, koperku i skórki z cytryny, gościom posmakują także tartinki z pastą z grillowanego bakłażana, zielonych oliwek i greckiego jogurtu z czosnkiem i kozim serem lub pasta z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii proste i szybkie w przygotowaniu smarowidła do chleba można także spakować w kanapce do pracy.