Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pizza

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Historia okrągłego drożdżowego placka posmarowanego sosem ma swój początek we Włoszech. Pierwszą pizzę przygotowywali już Starożytni, ale dopiero w XVII wieku, kiedy do Włoch trafiły pomidory, pojawiła się pizza w znanej nam dziś wersji. Sto lat później w Neapolu pojawiły się pierwsze pizzerie, które od początku cieszyły się ogromną popularnością. W 1889 r. włoski kucharz Rafaello Esposito przygotował dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy – z serem i bazylią, z pomidorami oraz z mozzarellą. Ta ostatnia najbardziej przypadła do gustu królowej, a do historii kulinariów przeszła pod nazwą margherity – od imienia królowej.

Rodzaje pizzy

Jedni uwielbiają włoskie, cienkie ciasto do pizzy, inni zaś – na wzór amerykański – grube. Największą popularnością cieszą się jednak te placki, do których bazą jest sos pomidorowy – pizza neapolitańska, margherita, pepperoni. Mniej popularna w Polsce jest włoska pizza bianca, przygotowywana z sosem na bazie mleka – doskonale smakuje ze szparagami czy łososiem.

Domowa pizza to pole do popisu dla zwolenników kuchni zero waste – można ją przygotować niemal ze wszystkich składników, które znajdziesz w lodówce: pizza z pieczarkami i dużą ilością sera to danie, które z łatwością przygotujesz nawet bez specjalnych umiejętności kulinarnych. Wypróbuj więcej naszych przepisów na domową pizzę!