Placki
Placki ziemniaczane a może kolorowe placki warzywne?
Placki to potrawa o bardzo szerokim zastosowaniu, ale też różnorodna pod względem składu i sposobu przygotowania. Placki ziemniaczane można przygotować z ziemniaków, ale równie dobrze smakują placki warzywne na przykład z marchewki, dyni, cukinii. Można je piec, smażyć, wykorzystywać jako baza potrawy albo tylko jako dodatek na przykład do gulaszu. Świetnie smakują na słodko – na przykład tradycyjne placki ziemniaczane z cukrem, ale też na wytrawnie. Pozostaje więc przede wszystkim pytanie – jak smażyć placki, by były udane?
Jak zrobić placki? Przepisy Akademii Smaku
Jeśli nigdy jeszcze nie było w Twojej kuchni okazji do przygotowania placków, to mamy nadzieję, że u nas się zainspirujesz. Na początek polecamy przepisy na to, jak zrobić placki na słodko: drożdżowe z jabłkami i cynamonem, kokosowe, wegańskie z konfiturą…
Placki ziemniaczane to podstawowy element dania węgierskiego, znanego też dobrze w Polsce – gulaszu po węgiersku. Dlatego też w Akademii Smaku nie mogłoby zabraknąć tej klasycznej propozycji. Ciekawy przepis na placki warzywne to ten łączący ziemniaczane z cukinią. Jednak placuszki nie muszą być tylko z warzyw – bardzo popularne za naszą wschodnią granicą są bliny z mąki gryczanej, podawane zarówno na słodko, jak i wytrawnie. A na sam koniec – propozycja na placki warzywne – ale z dodatkiem kaszy. Smacznego!