Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tarta

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. To kruche ciasto, wypełnione słodkim lub wytrawnym nadzieniem, rozpieszcza podniebienia nie tylko Francuzów, ale i całego świata. Sprawdzi się jako deser lub lekki lunch.

Przepis na tartę

Ciasto na tartę przygotowuje się z przesianej mąki pszennej, masła i jajek. Mokre składniki muszą być zimne, ponieważ sekret tkwi w szczegółach – ciasto należy wyrobić szybko, by nie zdążyło złapać ciepłej temperatury i po upieczeniu zachowało kruchość. Przed pieczeniem zagniecione ciasto schładzamy i nakłuwamy widelcem.

Tarta z warzywami

To wytrawna wersja wypieku, która może być spożywana na zimno lub na ciepło. Specjalną odmianą wytrawnej tarty jest quiche ­– od tradycyjnej słonej tarty różni się tym, że jej nadzienie zalewane jest jajeczno-śmietanową masą, tworząc delikatną osłonkę. Podczas gdy tartę piecze się w niskiej formie o pofałdowanych brzegach, quiche wypieka się w okrągłej, głębszej blasze. Wytrawną tartę wypełnić można na przykład szpinakiem i serem feta lub brokułami.

Tarta na słodko

Wyśmienity deser, który daje nieskończone możliwości. Tarta wypełniona owocami sezonowymi czy kremowym nadzieniem zawsze sprawdzi się do kawy i zachwyci gości. Udekorować ją można płatkami czekolady lub bezą.