Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Grochówka jest jedną z tych zup, które najlepiej smakują w mroźne dni. Rozgrzewa, syci na długo i pysznie smakuje. Nic dziwnego, że stała się zupą żołnierską i jest podawana przy okazji imprez plenerowych, zwłaszcza tych, organizowanych przy niesprzyjającej pogodzie. Gęsta, treściwa i aromatyczna grochówka to idealna zupa na chłody. Można ją przechowywać w lodówce nawet kilka dni, i przy każdym kolejnym odgrzaniem smakuje jeszcze lepiej. Gorąca, gęsta grochówka podawana ze świeżym pieczywem to sprawdzony sposób na szybki, jednogarnkowy obiad.

Składniki

500 g łuskanego grochu
400 g wędzonych żeberek
100 g wędzonego boczku
4 marchewki
2 małe pietruszki
¼ selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków
Pieprz czarny ziarnisty
Ziele angielskie
Liść laurowy
Lubczyk (opcjonalnie)
Majeranek
Świeża natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
959.5 kcal
Tłuszcz
36.6 g
Węglowodany
87.4 g
Błonnik
56.8 g
Białko
28 g
Sól
3.6 g

Opis wykonania

Przygotuj duży garnek, napełnij około 3 litrami wody, włóż opłukane w zimnej wodzie żeberka i zagotuj. Do gotujących się żeberek dodaj 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i około 10 ziarenek pieprzu. Gotuj wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Do garnka z żeberkami dodaj wypłukany groch. Gotuj na wolnym ogniu, dopóki nie zmięknie.

Porada

Do przygotowania grochówki możesz także użyć całego grochu, wcześniej jednak należy go namoczyć przez noc w wodzie. Zamiast wędzonych żeberek możesz gotować zupę na porcjach rosołowych (wydłuży się wtedy czas gotowania, a wywar należy odszumować), a także dodać do grochówki niedużą ilość podsmażonej kiełbasy.



Bosh Logo
Bosh

Obierz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera. Warzywa pokrój w kostkę lub półplasterki (ziemniaki na większe kawałki).  Dodaj wszystko do gotującej się zupy.

Obierz cebulę i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w niewielkie paski i włóż na rozgrzaną patelnię, następnie przesmaż. W trakcie smażenia odcedź zbędną ilość wytopionego tłuszczu i dodaj cebulę w czosnkiem. Smaż dalej, aż warzywa się zeszklą.

Boczek z cebulą dodaj do zupy i wymieszaj całość. Gdy groch się rozgotuje i zupa zgęstnieje, dodaj majeranek, lubczyk, sól i świeżo zmielony pieprz. Pogotuj jeszcze 5 minut. Podawaj ze szczyptą świeżej, posiekanej natki pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Klasyczna grochówka, u nas z chlebkiem.
Monka
W moim rodzinnym domu zawsze Tata gotował taka zupę Wyniosł przepis z wojska 🤭
MiszelPiszel
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach, z boczkiem i z dodatkiem aromatycznego majeranku jest idealnym pomysłem na sycący i niezwykle smaczny obiad.
Radosław
Polski synonim sytości
Ewusia1222
Najlepsza zupa na jesienne wieczory. Polecam bardzo :)
fiziowaaa
Klasyczek, najlepsza zupka!