Grochówka
4 porcje
40 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Grochówka
Grochówka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj duży garnek, napełnij około 3 litrami wody, włóż opłukane w zimnej wodzie żeberka i zagotuj. Do gotujących się żeberek dodaj 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i około 10 ziarenek pieprzu. Gotuj wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Do garnka z żeberkami dodaj wypłukany groch. Gotuj na wolnym ogniu, dopóki nie zmięknie.
Porada
Do przygotowania grochówki możesz także użyć całego grochu, wcześniej jednak należy go namoczyć przez noc w wodzie. Zamiast wędzonych żeberek możesz gotować zupę na porcjach rosołowych (wydłuży się wtedy czas gotowania, a wywar należy odszumować), a także dodać do grochówki niedużą ilość podsmażonej kiełbasy.
Obierz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera. Warzywa pokrój w kostkę lub półplasterki (ziemniaki na większe kawałki). Dodaj wszystko do gotującej się zupy.
Obierz cebulę i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w niewielkie paski i włóż na rozgrzaną patelnię, następnie przesmaż. W trakcie smażenia odcedź zbędną ilość wytopionego tłuszczu i dodaj cebulę w czosnkiem. Smaż dalej, aż warzywa się zeszklą.
Boczek z cebulą dodaj do zupy i wymieszaj całość. Gdy groch się rozgotuje i zupa zgęstnieje, dodaj majeranek, lubczyk, sól i świeżo zmielony pieprz. Pogotuj jeszcze 5 minut. Podawaj ze szczyptą świeżej, posiekanej natki pietruszki.
Komentarze