Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Grochówka

Opis wykonania

Polskie zupy bywają czasem zapominane, dlatego warto przekazywać przepisy jak je przyrządzać. Grochówka to wspomnienie z wojska.

Groch wypłukać i namoczyć na godzinę,marchewkę,seler i pietruszkę obrać.przełożyć razem do dużego garnka,zalać sześcioma szklankami wody i zagotować na średnim ogniu.Dodać przyprawy i boczek (w kawałku) ,gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.Doprawić-smak powinien być dość zdecydowany bo dodatek ziemniaków nieco go złagodzi.Ziemniaki pokroić w kostkę,dodać do zupy i gotować do miękkość na małym ogniu.Wyjąć warzywa oraz boczek.Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do zupy.Boczek pokroić w kosteczkę,przełożyć na patelnię i chwile dusić na niewielkim ogniu,dodać łyżkę oleju.Cebulę pokroić w kostkę ,dodać do boczku i zeszklić.Czosnek zmiażdżyć,drobniutko posiekać.Kiełbasę pokroić w kostkę,dodać do zupy razem z boczkiem i majerankiem,ponownie skosztować.Zupę znów zagotować,energicznie mieszając i natychmiast podawać-powinna być bardzo gorąca.SMACZNEGO